джо байдън

С приближаването на президентските избори в САЩ, които ще се проведат следващата година, и очакваното обявяване на началото на кампанията на Джо Байдън за преизбирането му, общественият дебат за възрастта на американския президент отново е в ход.

Само около половината от привържениците на Демократическата партия смятат, че Байдън трябва отново да участва във вота за държавен глава, показват резултатите от проучване на общественото мнение на Асошиейтед прес, които бяха публикувани в петък.

Същевременно повечето от респондентите, изразили тази позиция, казват, че ако се кандидатира, вероятно ще го подкрепят.

Проучването на Центъра за изследване на обществените отношения на Асошиейтед прес (AP – NORC) сочи, че като цяло 26% от американците искат Байдън да се кандидатира отново. Това представлява  лек ръст спрямо януари, когато този дял възлизаше на  22%.

Привържениците на Демократическата партия, които заявяват, че искат той да участва в изборите, са 47 процента. Това също е лек ръст спрямо резултатите от януари, когато този дял възлизаше на едва 37 процента.

Колебанията сред електората на Демократическата партия

се наблюдава в момент, в който Байдън се готви официално да обяви кампанията си за преизбиране през 2024 г., отбелязва АП. Очаква се това да се случи във вторник, но все още не е взето окончателно решение.

Въпреки нежеланието на много демократи Байдън да се кандидатира за още един мандат, 78% от тях казват, че одобряват действията му на президент. А общо 81% от симпатизантите на Демократическата партия казват, че поне вероятно биха подкрепили Байдън на общи избори. Ако той е кандидатът – 41% споделят, че определено биха го подкрепили, а 40% – че вероятно биха го направили.

Притесненията относно възрастта, както по отношение на годността за заемане на длъжността, така и по отношение въпроса дали е в крак с времето, са основателни и

самият Байдън го призна през февруари

в интервю за Ей Би Си Нюз, пише в. „Ню Йорк таймс“. Стандартната му реплика, повторена няколко пъти в това интервю, бе: „Единственото, което мога да кажа, е: „само гледайте“.

Но Байдън предостави на избирателите много малко възможности да направят точно това – да го наблюдават, а отказът му да общува с обществеността редовно повдига въпроси около възрастта и здравето му.

Обичайният метод на Белия дом за демонстриране на майсторството на американския държавен глава е да му се даде трибуна пред медиите и да отговаря на трудни журналистически въпроса. Байдън не се е възползвал от тази възможност, както съобщи „Таймс“ в петък. Той е провел по-малко пресконференции и интервюта, отколкото повечето от предшествениците му. От 1923 г. насам само

Ричард Никсън и Роналд Рейгън месечно са отговаряли

на по-малко въпроси на журналисти и сдържаността на Байдън откри възможности пред критиците му.

Откакто Байдън встъпи в длъжност, американската икономиката създаде 12,6 милиона работни места. Инфлацията се понижи. Освен това той подписа важни закони за борба с изменението на климата, за подобряване на достъпа до здравеопазване и за инвестиции в производството и инфраструктурата. Той се противопостави на разрушителната кампания на Русия в Украйна и мобилизира Запада на страната на Украйна, отбелязва в. „Ню Йорк таймс“.

Външната политика на Байдън обаче имаше и своите слабости, дори и „провали“, смята в. „Ню Йорк пост“.

Китайският президент Си Цзинпин миналия месец се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва. Това показва, че Пекин се чувства все по-комфортно като играч на световната сцена, предвид все по-слабото присъствие на Вашингтон, коментира изданието.

„Освен че Белият дом няма жизнеспособна стратегия, с която да спре Китай, застаряващият американски президент все още се колебае по отношение на войната в Украйна. Той се придържа към подход, който не дава на украинските ни съюзници ясно предимство. Уви, това не е изненада. Помислете за шокиращата дипломатическа сделка между Саудитска Арабия и Иран, която беше сключена с посредничеството на Китай“, пише още „Ню Йорк пост“, като отбелязва, че това е голям успех за Пекин.

„И все пак

провалите на Байдън във външната политика,

особено в Близкия изток, започнаха още преди той да встъпи в длъжност. По време на предизборната кампания той обяви намерението си да постави саудитците настрана, като заяви, че ще превърне кралството в „парий“. Встъпвайки в длъжност, той се стремеше към по-тесни връзки с Иран, като правеше всичко възможно да съживи катастрофалното ядрено споразумение на Обама“, припомня американското издание.

„Обществото разбира това, което  Байдън очевидно не иска да признае. А именно избирането на

осемгодишен човек в очевиден упадък

за още четири години може да бъде историческа грешка“, заяви в петък в „Уолстрийт джърнъл“ по повод анкетата на АП.

„Да се иска от страната да се избере човек, който е на 80 години и чийто втори мандат ще приключи, когато той е на 86 години. Това е рисковано действие, което граничи с егоизъм“, допълва изданието.

Байдън ще трябва да прояви твърда изрична увереност пред избирателите. Много от тях са виждали как състоянието на техни роднини бързо се влошава. Особено след като навършат 80 години. Американците следят какво ще каже и направи Байдън, точно както той ги призова да правят, заключава „Ню Йорк таймс“.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук