В парламента на Република Македония продължава несигурността дали днес ще се гласува предложението за приемане на конституционните промени или това ще се случи през следващата седмица, съобщава МИА.

От кабинета на председателя на парламента казват, че заседанието ще продължи в 12 часа, на него също така е потвърдено присъствието на министър-председателя Зоран Заев.

Депутатката Соня Мираковска от НСДП днес на пресконференция още веднъж призова депутатите от ВМРО-ДПМНЕ да дойдат на гласуването за конституционни промени и да се издигнат над партийната позиция в интерес на евроинтеграционните процеси в Македония.

Мираковска не каза дали днес ще се гласуват промени в конституцията или това ще се случи в друг ден, нито дали е осигурено мнозинството от две трети.

„Колегите не са се отказали от ЕС и НАТО. Очакваме да го покажем чрез действие, да излезем и да гласуваме. Дали това ще бъде през днешния ден или председателят на парламента ще вземе решение да бъде в друг ден, обаче, това ще бъде нещо, което той ще реши до края на деня. До края на изслушването очакваме още 20 депутати да използват правото си да се включат в дискусията”, каза Мираковска.

На въпрос дали се купува време за осигуряване квалифицирано мнозинство депутатът от НСДП повтори, че днес не е задължително да се вземе решение и да се гласува и каза, че не вижда необходимост „някой да купува време“.

„Чрез гласуването ще видим дали имаме мнозинство от две трети, а ние вярваме и очакваме, че това ще имаме”, подчерта Мираковска.

Според нея, идването на висшия дипломат на САЩ Матю Палмър в понеделник в Македония не е натиск за осигуряване квалифицирано мнозинство. Ние 120-те човека в парламента трябва да решим дали да гласуваме, каза Мираковска.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!