Цин Шъхуан, основателят на династията Цин, бил първият китайски император, управлявал от 221 до 207г. пр. Хр. Сред многобройните масивни строителни проекти по негово време е и най-ранната Велика китайска стена, която минава по северната граница на страната и била предназначена да защитава Китай от варварските нападения.

Теракотената армия

Най-запомнящият се проект на императора бил масивният мавзолей, който построил за себе си до древния град Сиан.

Гробницата на императора била „охранявана” от 6000 теракотени войници в реален размер.

Находката била открита 2200 години по-късно. Ето няколко удивителни факта за Теракотената армия.

ГРОБНИЦАТА НА ЦИН ШЪХУАН БИЛА НАЙ-ГОЛЯМАТА В СВЕТА

През 1974г., докато фермери копаели кладенец в близост до град Сиан, се натъкнали на нещо невероятно. Те намерили подземна камера, в която имало 6000 статуи.

Теракотената армия

Скоро откритието им било определено като гроба на първия китайски император Цин и разкопките започнали почти веднага. Историците вярват, че около 700 000 работници са били ангажирани за изграждането на мавзолея.

Досега археолозите са проучили повече от 20 кв. километра, включително 8000 теракотени войници, заедно с много колесници, пирамидална могила, гробницата на императора, дворец, складове и конюшни.

Освен в първата камера, в която намерили 6000 войници, учените намерили и втора, в която имало кавалерийски и пехотински единици. В третата камера били намерени каменни високопоставени офицери, както и колесници.

Теракотената армия

Археолозите намерили четвъртата камера празна и предположили, че не била завършена, докато императорът бил жив.

ЦИН БИЛ МОГЪЩ ВЛАДЕТЕЛ, НО БИЛ ИЗВЕСТЕН И СЪС СВОЯТА ЖЕСТОКОСТ

След продължилата 200 години гражданска война, наречена Период на воюващите държави, Цин Шъхуан се явил като обединител на народа. Той успял да укрепи държавата – въвел централизирано правителство и обявил Сиенян за столица.

Теракотената армия

Стабилността на управлението му дало възможност на Китай да постигне огромен напредък в политически, икономически и културен аспект. Включително бил въведен единен стандарт на писане. Били изградени пътища и канализация, напредък се отбелязал в най-различни занаяти, в това число и при обработката на желязо. Въведени били стандартни мерки за тегло и височина.

Именно по времето на Цин започнало строителството на Великата китайска стена.

Теракотената армия

Въпреки всичко това, императорът се прочул със своята жестокост. Той наредил да бъдат убити много учени, чиито идеи се различавали от неговите. Цин не се интересувал особено и от живота на хората, ангажирани в строителството на мащабните инфраструктурни проекти.

Много от работниците загубили животите си по време на работа, други били убити, за да бъде запазена тайната за местоположението на новата гробница.

ВСЕКИ ЕДИН ВОЙНИК ОТ ТЕРАКОТЕНАТА АРМИЯ ИМА РАЗЛИЧНИ ЧЕРТИ ПО ЛИЦЕТО

Всички фигури от Теракотената армия били с реален размер. Войници, коне и колесниците били поставени в мавзолея на императора, за да го пазят в отвъдния му живот.

Теракотената армия

От реставрирането на фигурите – голяма част тях били обект на вандализъм скоро след смъртта на императора –  станало ясно, че те са създадени чрез матрица. Ръцете на всички фигури са еднакви, установили учените. Те отличили 8 различни форми на главите на войниците.

Археолозите обаче предполагат, че след изливането по калъпа, майсторите са преправяли лицата им. Всеки един теракотен войник имал уникални лицеви черти, казват учените и добавят, че това разкрива високото майсторство и артистичност на скулпторите.

Теракотената армия

Всички  воини били обърнати с лицата си  на изток.  Статуите били направени с ювелирна точност и удивително старание. Сред тях има не само китайци, но и монголи, уйгури, тибетци и много други народности. Височината на статуите е 1,90-1,95. Тежестта им – около 135 килограма.

Теракотената армия

Готовите фигури били изпичани в огромни пещи при температура 1 000 градуса. После най-добрите художници ги оцветявали в естествени цветове в съответствие с таблицата на ранговете.

ОРЪЖИЯТА ИМ БИЛИ НЕОБИКНОВЕНИ И ДОБРЕ ИЗРАБОТЕНИ

По време на разкопките, археолозите открили 40 000 бронзови оръжия, включително арбалети, стрели и копия. Дори след повече от 2000 години, те били запазени в изключително добро състояние, благодарение на защитното хромиране (привидно модерна техника, използвана в Европа за първи път през 1937г. и  в САЩ 1950г.), което разкрива сложността и напредъка на древната китайска металургия.

Теракотената армия

 ГРОБНИЦАТА НА ИМПЕРАТОРА ОЩЕ НЕ Е РАЗКОПАНА

Дори повече от 40 години след откритието на мавзолея, учените са успели да изследват по-малко от 1% от гробницата на императора Цин.

Теракотената армия

Първоначалните страхове от увреждане на тялото и артефактите по-късно отстъпили място на безопасността на учените.

Според тях в земята под гроба на императора има много живак.

Теракотената армия

През 2005г. екип, воден от китайския археолог Дуан Чунгбо иззел повече от 4000 мостри от глинената гробница. Всички те били положителни за наличието на живак.

Теракотената армия

Затова дебатът дали изобщо трябва да се изкопае гробницата или да се защитят хората, които работят на терен, продължава и до днес.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Фейсбук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук