Неизвестни нападатели стреляха по прозорците на бар в Щутгарт, където се предлагат наргилета, предаде ДПА, цитирайки говорител на полицията.

Няма пострадали при инцидента. Служител на бара е забелязал щетите в събота следобед. Според следствието тогава в сградата не е имало хора.

Извършителят или извършителите са простреляли общо два прозореца в сградата, която има и фитнес салон. Не е известно какво оръжие е било използвано.

Този инцидент е втори подобен само за седмица в Германия. Само преди няколко дни 43-годишен крайнодесен екстремист застреля 9 души от чуждестранен произход, нападайки барове, където, се продават наргилета, в град Ханау.

По-късно той уби майка си и се самоуби. Смята се, че е действал по расистки подбуди.

Заради масовата стрелба, германското правителство предприема мерки за ограничаване издаването на разрешителни за оръжия. За това настоя германският вътрешен министър Хорст Зеехофер в интервю за вестник Bild.

„Ако разследването потвърди, че разрешителното на нападателя е могло да бъде иззето по-рано, тогава „настоящите правила трябва да бъдат променени“, заяви Зеехофер. „За издаването на разрешително трябва да се изисква медицинско свидетелство или друго надлежно потвърждение от лекаря, че човекът е здрав и не представлява опасност за обществото“, каза той.

В момента германското законодателство не изисква редовни медицински прегледи от собствениците на оръжия. Заявление за издаване на разрешително може да подаде всеки германски гражданин, който иска да се занимава със спорт в сферата на стрелбата, да ходи на лов или да колекционира оръжие.

Специална служба проверява всяко искане по отделно, като изисква данни от полицията и контраразузнаването. Ако документите докажат, че заявителят има алкохолна или наркотична зависимост, или психични проблеми, тогава разрешителното се отказва.

Психопрегледът, обаче, е задължителен само за лица под 25 години.

Стрелецът от Ханау е получил разрешително за притежаване на оръжие през 2013 година. Преминал е проверка през 2019 г., когато е доказал, че съхранява оръжията си правилно.

По закон, обаче, не е подлежал на психотест, тъй като е бил на 40 години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!