Поредни сътресения в управляващата коалиция заплашват стабилността на правителството. Този път причината е коментар на говорителя на кабинета Лена Бориславова, която се изказа по адрес на кандидата за шеф на БНБ от ИТН – Любомир Каримански, намеквайки, че той има „петна в биографията си” в интервю по бТВ. След тези изказвания последва отговор от страна на председтеля на ИТН Слави Трифонов, който се ограничи до кратък коментар във Фейсбук, допълнен с видео отговор на Каримански.

„Началникът на кабинета стигна още по-далеч, прекрачи своите правомощия, и изрече внушения и клевети по адрес на Любомир Каримански. Внуши, че господин Каримански има съмнителни петна в своята биография и ако той бъде избран за управител на БНБ, а не Андрей Гюров, ще има „второ КТБ“. Тъй като моята работа в момента е да пазя стабилността на коалицията, няма да отговарям аз. Това ще направи самият Каримански, написа още Трифонов.”, написа Трифонов във Фейсбук профила си, като към него прикачи видео на Каримански.

Каримански също се обиди на Бориславова, отбелязвайки, че коалицията няма един кандидат, а двама.

По отношение на коментарите за КТБ Каримански каза следното: Недопустимо е някой да смята, че е възможно да се повтори сценария КТБ. Това е едно опасно внушение. То е опасно за цялата банкова и финансово система в страната. „Не искам да слизам на толкова ниско ниво. Бих искал да запазя цялата историческа чест и имидж на БНБ и няма да продължавам с тона и стилистика, който използва началника на кабинета“, каза Каримански.

По всичко личи двойния политически аршин, тъй като въпреки тази донякъде умерена реакция, партията на Слави Трифонов изобщо не се слави с това. В предишното Народно събрание Тошко Йорданов грубо нападна настоящия министър на финансите Асен Василев от парламентарната трибуна. Тогава Йорданов обвини Василев, че е откраднал интелектуална собственост от фирма и е бил осъден за това.

За разлика от него изказването на Бориславова беше по-деликатен намек:

“Андрей Гюров има опит, няма петна в биографията си. Второ КТБ българският народ не трябва да изживява. Надявам се, че той ще бъде подкрепен. Друг резултат ще внесе съмнения върху желанието за контрол в банковата система“, каза Бориславова пред бТВ.

Така председателят на ИТН заедно с говорителя на кабинета и единия от кандидатите за шеф на БНБ влязоха в разпра, която не е от ничия полза. Първо, тя допринася за допълнително влошаване на медийния имидж на коалицията с представители от целия политически спектър. Второ, намесва се в дебат, който трябва да се води в пленарната зала, а не извън нея.

Откакто е на власт, коалицията понася удар след удар. На фона на излизащия от пандемия свят и конфликта в Украйна страната има чудовищна инфлация, при която няма признаци, че тенденцията скоро ще се обърне, същевременно правителството е разделено и по отношение на Русия и Украйна заради БСП, а само преди дни правителството се замеси в скандал заради подписан меморандум с британската компания  с връзки с руски олигарси GEMCORP. Всичко това дава повод за атака от страна на опозицията в лицето на ГЕРБ, които за разлика от настоящето правителство имат добре организирана медийна политика и посланията им бързо достигат до гласоподавателите.

Управляващата коалиция има двама кандидати за поста шеф на БНБ и това е факт. На фона на всички кризи в страната предсрочни парламентарни избори биха допринесли за още по-голяма нестабилност. Това също е факт. Така че по-добре би било Бориславова, говорител на правителството, и Слави Трифонов, лидер в дълбока сянка, да се въздържат от подобни изказвания и да следват предписанието на закона и на нормативната уредба, че изборът на шеф на БНБ се поверява на парламента и на избраните в него народни представители, каквито и двамата не са.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук