летище София

Двама гранични полицаи, двама каналджии и двама нелегални мигранти са арестувани на летище София при специализирана акция на ДАНС, вътрешния отдел на МВР, СДВР и Специализираната прокуратура. За операцията съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Това е първият разбит канал за трафик на чужденци през аерогарата.

Работено е при малко по-тежки условия и старателно, защото летището не е пространство, в което лесно може да се осъществява наблюдение и всякакви други способи, чрез които престъпленията се документират. За първи път е налице канал за трафик на чужденци през летище”, обясни главният прокурор.

Престъпната група е осигурявала безпрепятствено преминаване на нелегални мигранти през България в посока Западна Европа. Двамата каналджии, които са чужденци и от години живеят в България са набирали клиентите, а граничните полицаи ги снабдявали с фалшиви документи. За услугата прибирали от бежанците по 5000 евро при влизане в България и по още 5000 евро при напускане. Нелегалните преминавали тразитно през летище София към страни в Европейския съюз. Някои от тях имали и документи, че са студенти в различни университети у нас. Предстои съвместна работа с партьорските служби, за да се установи дали каналът е продължавал в чужбина.

„Все по-ясно става какъв е бил каналът. Надяваме се това да бъде добър урок към всички, които посягат към такава незаконна дейност”, заяви и вътрешният министър Валентин Радев.

Престъпната група е действала на летище София от няколко месеца. Разбиването й идва само дни след смъртоносния атентат в Манчестър, при който загинаха 22 човека, а десетки бяха ранени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук