Еманюел Макрон, Марин Льо Пен

Франция се подготвя за най-голямото събитие преди изборите – телевизионният дебат между Марин Льо Пен и Еманюел Макрон. Той ще се проведе тази вечер и ще бъде ключов момент във френските президентски избори, докато надпреварата се насочва към финалната линия тази неделя.

Телевизионната среща от втория тур е в основата на френската президентска традиция. Двамата кандидати, получили най-висока анкета в първия тур, се изправят един срещу друг в дебат, модериран от журналисти. Това е времето, когато президентските съдби се запечатват или разбиват.

Както сегашният президент Макрон, така и неговият крайнодесен опонент Льо Пен, имат много за губене. Докато проучванията показват, че президентът има силна преднина преди вота в неделя, неговите поддръжници знаят, че има малко място за самодоволство, предвид риска левите избиратели да стоят настрана.

Междувременно Льо Пен трябва да обърне страницата на катастрофалното си представяне в дебата през 2017 г. Този епизод остави своите белези – това беше моментът, в който крайнодесният кандидат разкри дълбоки лични недостатъци и известна непоследователност в кампанията си.

Това е третият и вероятно последният опит на Льо Пен за президентския пост и въпреки че победата изглежда малко вероятна, тя никога не е била по-близо до властта. Анкетата на POLITICO показва, че Макрон най-вероятно ще спечели с 54% на 46%. Това е далеч по-малка разлика в сравнение с 66% и 34% през 2017 г.

В интервю в понеделник Макрон се опита да предупреди избирателите, като припомни шокиращите гласувания от 2016 г., които доведоха до излизането на Обединеното кралство от ЕС и избраха Доналд Тръмп за президент на САЩ.

„Ако искате да избегнете немислимото – направете избор“, каза Макрон.

Припомняме, че в първия тур на гласуването на 10 април Макрон спечели 27,8% срещу 23,1% на Льо Пен.

Икономическите недостатъци

По време на дебата през 2017 г. Льо Пен не успя да обясни ясно как Франция може да напусне единната валута на еврото, без това да навреди на френските фирми и предприятия, които търгуват в ЕС, и да избегне това, което Макрон нарече „валутна война“. Тя подразни зрителите, като обърка ролята на Макрон в продажбата на две френски компании, SFR и Alstom. По-късно Льо Пен се отказа от плановете си да напусне ЕС и еврото, признавайки, че тези политики плашат избирателите.

Този път икономическата политика на Льо Пен отново ще бъде разглеждана под лупа, тъй като обещава щедри мерки за увеличаване на покупателната способност на обикновените французи, вместо да провежда кампания по обичайните за крайнодесните теми за имиграцията, закона и реда. Мерките й включват намаляване на данъка върху доходите за лицата под 30 години, премахване на ДДС върху основните хранителни продукти и намаляването му върху горивото, електричеството и газта.

Критиците се съмняват как тя ще плати за тези предложения, като се има предвид, че те зависят от хипотетични спестявания, от по-ниска имиграция, или от отстъпка от ЕС, която все още не е договорена с Брюксел.

Докато платформата за кампанията на Макрон включва амбициозен инвестиционен план за Франция, тя също беше обект на критики за това, че не е правилно детайлизирана. Но неговите непопулярни пенсионни и социални реформи наистина осигуряват приходи. Решението му да повиши законовата възраст за пенсиониране обаче беше трън в кампанията му, особено когато става дума за подкрепа на избиратели извън основния му електорат.

Президентът ще трябва да убеди левите избиратели, особено тези, които гласуваха за крайнолевия лидер Жан-Люк Меланшон, че трябва да гласуват за него. Меланшон си осигури 22% от гласовете на първия тур, но само една трета от поддръжниците му заявяват, че ще гласуват за Макрон в неделя.

Макрон вероятно ще използва телевизионния дебат, за да се запознае с предложенията на Льо Пен за забрана на мюсюлманите да носят забрадки, и за спиране на обезщетенията за имигранти, за да насърчи левите избиратели да се обърнат към него. Но той е изправен пред други препятствия.

Очаква се Льо Пен да атакува отношението му към властта и постиженията по време на мандата му.

„Мисля, че една от чертите на характера му е дълбокото презрение към французите. Дори няма да има нужда да го подчертавам. През последните пет години французите го разбраха добре. Той е суров”, каза тя в интервю за TF1. 

През последните седмици Макрон се опитваше да се отърси от обвиненията, че е подхождал грубо и нехайно към изборите, забавяйки официалната си кандидатура и отказвайки да обсъжда бъдещето на Франция с останалите кандидати. КАто причина той посочи ролята си в опитите да спре войната в Украйна.

Всичко става лично

Отвъд спаринга за пенсиите и предизборните платформи, зрителите ще станат свидетели на химията между двамата кандидати в първия им сблъсък лице в лице от пет години насам.

Мрачното представяне на Льо Пен в дебата през 2017 г. предизвика спекулации, че тя ще напусне политиката. Публично Льо Пен казва, че конфронтацията е била „разочарование“ и никога не е гледала запис от нея. Но в настоящата кампания Льо Пен се опита да смекчи имиджа си и използва по-лична нотка, обсъждайки личния си живот и признавайки уязвимите си места.

„Дебатът през 2017 г. беше изпитание за характера, станах отново и промених много неща в моята партия. Намерих енергията да се възобновя в политиката“, каза тя.

Сред поддръжниците на Макрон мнозина се опасяват, че Льо Пен ще прокара новия си имидж и ще покаже Макрон като студен, пресметлив лидер, надграждайки критиките, че е станал арогантен, и че по време на мандата му е липсвала емпатия към обикновените французи.

„Тя ще изиграе картата „майка на народа“, а той ще изглежда като арогантен лидер срещу народа. Макронтрябва да продължи да действа като президент, като кандидат и не трябва да показва, че се страхува от нея“, заяви правителствен съветник преди дебата.

Текстът е публикуван в „Политико“, преводът е на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук