Русия
на снимката: Алексей Навални

Алексей Навални, който се лекува в берлинската клиника „Charite“, продължава да бъде в изкуствена кома. В кръвта му са открити следи от интоксикация и не са изключени последствия за нервната система. Това се посочва в съобщение на клиниката, разпространено днес.

„Клиничните данни показват интоксикация с вещество от групата на холинестеразните блокери. Конкретното вещество все още не е известно“, се казва в съобщението.

Инхибитори на холинестеразата са вещества, които блокират централната и периферната нервна система. Има обратими и необратими холинестеразни блокери, като вторите се използват в инцектицити и бойни отровни нервнопаралитични вещества като зарин и зоман.

Лечението от отравяне задължително трябва да се извършва в болнична среда и това е поредното потвърждение, че ако самолетът, с който пътува Навални, не беше извършил извънредно кацане в Омск, той нямаше да доживее до Москва. За спиране на токсичния ефект се използват вещества, които освобождават невротрансмитерите, блокирани от тези инхибитори.

Симптомите за подобно блокиране от натравяне са като описаните от говорителката на Навални – силно гадене, повръщане, стомашно-чревни спазми, изпотяване, потискане на дишането, колапс.

Екипът съобщи, че му дават атропин, но не могат да кажат какъв ще е крайният резултат, тъй като са неизвестни дългосрочните последици, особено за нервната система.

„В момента няма остра заплаха за живота на Навални“, пишат лекарите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук