На снимката: Владимир Путин и Мария Воронцова /снимка: anews.com/

Русия ще се захване с „ускореното развитие“ на генетичните технологии, за да стане един от световните лидери в тази област до 2027 г. За тази цел правителството има намерение да помогне на „Роснефт“, която може да похарчи до 1 милиард долара за тези цели, и детският ендокринолог Мария Воронцова, която медиите определят като най-голямата дъщеря на Владимир Путин, която президентът не признава.

В началото на март вицепремиерът Татяна Голикова и шефът на „Роснефт“ Игор Сечин подписаха споразумение за сътрудничество. Споразумението е посветено на „ускореното развитие на руските генетични технологии“ и „постигането от Руската федерация на позицията на един от лидерите“ в тази област до 2027 г., както и „намаляването на критичната зависимост на руската наука и промишленост от чужди генетични и биологични бази данни“.

Съгласно споразумението ще бъде изграден голям център за интегрирани изследвания в областта на генетичните технологии и генетичното редактиране, резултатите от които ще бъдат използвани в промишлеността и медицината.

На „Роснефт“ е възложено да създаде такъв център под формата на автономна организация с нестопанска цел (АОНЦ), която да го развива и финансира. От своя страна правителството се ангажира да предостави земя за изграждането на център за генетични изследвания и да предостави всякакъв вид помощ. АОНЦ „Руските генетични технологии“ е регистрирана на 28 април в Москва, „Шаболовка 10“. Офисът на „Роснефт“ се намира на същия адрес.

„Сега няма да коментираме нищо. Ще коментираме по-късно с подробности. Това не е тайна – това е голям проект“, заяви говорителят на „Роснефт“ Михаил Леонтиев пред Би Би Си.

Директор на руските генетични технологии беше известният руски биолог и съветник на Игор Сечин, Константин Северинов, който отказа коментар пред Би Би Си.

Сечин е начело на контролния съвет на АОНЦ, в чийто състав влизат още вицепремиерът Татяна Голикова, помощникът на Путин Андрей Фурсенко и Мария Воронцова, която според медиите е по-голямата дъщеря на Путин. Самият той нито е потвърдил, нито е отрекъл роднинските им връзки.

Както източник на Би Би Си каза пред „Роснефт“, петролната компания ще харчи 200 милиона долара годишно за развитието на тази АОНЦ.

„Това е проект на дъщерята на президента – те ще дадат всичко необходимо“, заяви източникът на Би Би Си.

Друг източник, който е запознат с развитието и стартирането на този проект, твърди, че „той не е направен специално за Воронцова“.

„Тя е талантлив човек, тя участва в него. Но това не е нейният проект, не е направен специално за нея. Това е стратегическо нещо“, казва източникът на Би Би Си.

Общо през следващите седем години петролната компания ще отпусне от 500 милиона до 1 милиард долара за този проект, заяви друг източник, запознат с подробностите на споразумението между правителството и „Роснефт”. „Говорим за стотици милиони долари“, потвърди източник, запознат с подробностите на проекта.

„Геномът на руснаците“ е работно заглавие на основния проект на AОНЦ „Руски генетични технологии“. Както казаха пред Би Би Си трима събеседници, запознати с детайлите на проекта, организацията ще се съсредоточи върху пълен генетичен анализ на жителите на Русия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук