Израелският премиер Бенямин Нетаняху окачестви като „срамно“ решението на Съвета на ООН по правата на човека за разследване на злоупотреби в палестинските територии и в Израел. Палестинците приветстваха този ход.

„Днешното срамно решение е поредният пример за крещящата антиизраелска обсебеност на Съвета на ООН по правата на човека,“ каза Нетаняху в изявлението си днес.

Палестинското външно министерство на свой ред заяви, че решението „отразява решимостта на международната общност да продължи напред по пътя на прозрачността, правоприлагането и защитата на човешките права на палестинците“, предаде АФП.

Съветът на ООН по правата на човека реши да създаде международно разследване с отворен край за нарушения, свързани с последното насилие в Газа, както и за „системни“ злоупотреби в палестинските територии и вътре в Израел.

Гласуването дойде след като ръководителят на ООН за правата на хората Мишел Бачелет заяви, че израелските удари може да се считат военни престъпления. В същото време тя осъди и палестинската войнствена група „Хамас“ за нарушаване на международното право.

Резолюцията, приета с 24 гласа от 47-те членове на съвета, 9 против и 14 въздържали се, ще предизвика безпрецедентно ниво на контрол върху злоупотребите и техните „първопричини“ в дългогодишния конфликт в Близкия изток, според АФП.

Текстът, който беше представен от Пакистан от името на Организацията за ислямско сътрудничество, беше обсъден по време на специално еднодневно заседание на Съвета, фокусирано върху нарастването на смъртоносното насилие между израелци и палестинци този месец.

Резолюцията разпореди започването на разследване на нарушения, свързани с последното насилие, но също така и на „системни“ злоупотреби, стимулиращи повтарящ се цикъл на насилие през десетилетията.

Преди примирието да стане факт миналия петък, израелските въздушни удари и артилерийски огън по Газа убиха 254 палестинци, включително 66 деца, и раниха повече от 1900 души за 11 дни на конфликт, казва здравното министерство в Газа. Залп от хиляди ракети от Газа отне 12 живота в Израел, включително на едно дете и арабско-израелски тийнейджър, казват медици. Около 357 души в Израел бяха ранени.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!