73-годишният израелец Исаак Хаюк се превърна в най-възрастният футболист, който играе в професионален мач. Хаюк, който ще отпразнува своя 74-и рожден ден следващата седмица, счупи рекорда, пазейки под рамката на вратата за своя „Ирони Ор Йехуда“. Роденият в Ирак страж, който се мести в Израел на четиригодишна възраст, бе официално разпознат като рекордьор на специална церемония с представители на организацията за „Световни рекорди Гинес“.

„Готов съм за нов мач – сподели Хаюк, който направи няколко добри спасявания при загубата от Макаби Рамат Ган с 5:1 – Това не е просто повод за гордост за мен, а и за целия израелски спорт, като цяло.“

Предишният рекорд бе дело на уругваеца Роберт Кармона, който през 2015 изигра професионален двубой за местния „Пан де Асукар“ на 53-годишна възраст.

Семейството на Хаюк бе сред десетките хиляди иракски евреи, които отишли в Израел в средата на 20-и век, след основаването на държавата през 1948 година. Неговите деца също бяха горди от постижението на баща им.

„Уморявах се преди него – заяви 36-годишният Моше Хаюк, един от синовете му  – Той е невероятен.“

Моше Хаюк разкри, че той и баща му са играли футбол заедно преди.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!