Канада

В последните месеци един от най-често срещаните наративи в дезинформационните кампании е този за очаквана гражданска война в САЩ.

В началото на годината на границата на САЩ с Мексико се породи напрежение заради мигрантския поток. Тогава властите в Тексас и федералното правителство влязоха в остър сблъсък, след като Върховният съд на САЩ се произнесе по искане на правосъдното министерство за незаконно изграждане на ограда край градчето Ийгъл Пас на река Рио Гранде.

„Какво става в Тексас?“ или как социалните мрежи обявиха началото на гражданска война в САЩ

Тогава съдът нареди загражденията да бъдат премахнати, тъй като са поставени без разрешение на федералното правителство, но и заради опасността от смъртни случаи на мигранти.

Тогава се породиха поредица от спекулации за началото на гражданска война в страната, която очевидно пет месеца по-късно все още не се е състояла.

През юни социалните мрежи в Канада се наводниха с твърдения за това, че правителството разглежда възможността за „втора гражданска война в САЩ“ и че Канада подготвя войската си за това.

На 16 юни в Instagram се появява пост, в който се казва: „Знаехте ли? Канада се подготвя за цивилна война в САЩ“. Същият пост се появява и във Facebook, Tik-Tok и X.

Според твърденията канадското правителство е публикувало „нов доклад“, озаглавен „Разрушенията на хоризонта“, който предполага развитието на гражданска война на юг от границата на страната „като сценарий, за който си струва да се притеснявате“.

Твърди се, че в документа се цитират ескалиращите „идеологически разделения, ерозията на демокрацията и вътрешните вълнения“ като потенциални причини за граждански конфликт в САЩ.

В действителност в документа е обяснено, че пободен конфликт, макар че би бил  с изключително голямо въздействие, е малко вероятен.

Докладът е изготвен от Policy Horizons Canada – правителствен център за анализи.

Над него работят десетки експерти, които очертават сценариите, които биха повлияли върху сигурността на страната като ги класифицират от най-вероятните, до такива, които е малко вероятно да се случат.

В същата тази категория, в която е поставена и гражданската война в САЩ, са посочени рискове като разпространението на биологическо оръжие за масово поразяване; разпространението на резистентни на антибиотици патогени, водещи до масово измиране на населението; избухването на трета световна война.

По отношение на гражданската война в доклада се казва, че ескалиращите идеологически разделения, ерозията на демокрацията и вътрешните вълнения могат да вкарат САЩ в гражданска война, поради което Канада трябва да бъде подготвена за подобно събитие.

Въпреки това в доклада не се посочва, че канадското правителство е започнало или че трябва да започне подготовка за гражданска война.

В документа е записано:

Проучването както на вероятни, така и на малко очаквани смущения, може да помогне на вземащите решения да обмислят потенциалните последици, политиките и готовността за действие. Едно прекъсване може да има каскадни последици в неочаквани области и възникването на едно такова прекъсване може да предизвика други.

Изданието Politico цитира Джон МакАртър, учен от института Брукингс, който казва, че докладът отразява притесненията на премиера Джъстин Трюдо за състоянието на политиката в Америка.

МакАртър, който подчерта, че говори от свое име, а не от това на института, коментира че пребиваването на Тръмп на президентския пост не само е навредило на отношенията между Канада и САЩ, но също така е изнервило канадците, за които прекъсването по някакъв начин на отношенията с южната им съседка може да има пагубен ефект.

Всъщност в доклада, като непосредствена и реалистична заплаха са посочени кибератаките, които могат да увредят канадската критична инфраструктура.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук