Кой реже Витоша?Снимка: ПП Витоша

Да съсипваме собствената си държава, за съжаление, е стара българска традиция. Правим го и с хвърляне на боклуци където ни падне, и агресивно шофиране, и с проваляне на парламентарни заседания с „възрожденски“ простащини и крясъци, защото някой от Кремъл е поръчал. Правим го и със сечене на дървета – с тях си пълним печките или ги бичим на дъски, с които после си строим барбекюта на покриви или бараки за кокошките. А след нас – и потоп.

Този път незаконна сеч над местността Офелиите на Витоша е засегнала критично застрашен вид. Сечта е разкрита при редовен обход на територията, уточни пред БНР Десислава Гюрова, главен експерт в ПП „Витоша“.

„Редом с дървета като бук, бреза, смърч беше установено, че са отсечени 4 индивида 5-тичинкова върба. Този вид се среща единствено на територията на Витоша. Той е в Червената книга на България със статус „критично застрашен от изчезване“. Освен това е и в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие. Това е един от най-ценните и редки видове, които притежаваме“, каза Гюрова и допълни, че дирекцията на парка провежда нарочни мероприятия за подпомагане на популацията на този дървесен вид.

Отсечените дървета са на възраст около 20 години. Състоянието им показва на експертите, че са отсечени преди около седмица. При това стволовете са оставени на мястото на деянието.

В района на сечта има информационна алея, която осведомява посетителите колко е ценен този вид, уточни Гюрова.

Най-вероятно става въпрос за вандалска проява на територията на парка, изтъкна в предаването „Хоризонт до обед“ инж. Дарин Ковачев – главен горски инспектор в дирекцията на Природен парк „Витоша“. Според него не се наблюдава тенденция за увеличаване на незаконната сеч. Ние пък ще си позволим да се усъмним – вандалите не носят моторни триони в гората, за да режат за удоволствие.

Годишно паркът „Витоша“ се посещава от над 3 милиона души. Повечето от тях не се държат като отвързан добитък. Но, уви, има и такива – и в гората, и в парламента.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук