Китай

Нидерландското външно министерство обяви днес, че води разследване във връзка с информации, съгласно които Китай незаконно е отворил свои полицейски офиси на нидерландска територия, за да държи под око дисиденти, предаде Франс прес.

„Министрите на правосъдието и на външните работи взеха предвид доклада на (неправителствената организация) „Safeguard Defenders“ и се отнасят сериозно към информациите, съдържащи се в него“, заяви Максим Ховенкамп, говорител на външното министерство, пред „Франс прес“.

„Министерството на външните работи понастоящем води разследване във връзка с т.нар. полицейски центрове. След като си изясним ситуацията, ще вземем необходимите мерки“, каза още говорителят.

Според нидерландски медии служителите в двата китайски „офиса“, единият от които се намира в Амстердам, а другият – в Ротердам, са давали вид, че оказват дипломатическо съдействие на китайски граждани. Нидерландските власти обаче не са били информирани за откриването на тези офиси.

„Полицейските офиси“ всъщност са имали за задача да запушват устата на китайски опозиционери, заявиха нидерландската телевизия RTL и сайтът за разследваща журналистика Follow the Money, които се позовават на китайски дисидент, който живее в Нидерландия.

Китайското външно министерство заяви, че тези информации са „напълно неверни“ и че единственото предназначение на офисите е да оказват помощ на китайски граждани, като например подновяване на свидетелства за управление на моторно превозно средство.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук