Николай Младенов
На снимката: Николай Младенов

Бившият министър на външните работи и на отбраната на България Николай Младенов може да ръководи Мисията за подкрепа на ООН в Либия. Това съобщава либийският телевизионен канал Alhadath, позовавайки се на свои източници.

Според медията бившият български министър се е съгласил да заеме поста „специален представител на генералния секретар на ООН“ в северноафриканската държава.

В периода от 2007 до 2009 г. Младенов е бил депутат в Европейския парламент, след което е оглавявал Министерството на отбраната на България до 2010 г. От 2010 до 2013 г. той е бил министър на външните работи, отбелязва още медията.

В момента Младенов е специален координатор на ООН за близкоизточния мирен процес.

Бившият пратеник на ООН в Либия Хасан Саламе подаде оставка през март тази година поради здравословни проблеми. В момента тази позиция се заема от Стефани Уилямс.

Великобритания внесе в Съвета за сигурност на ООН проект на резолюция за незабавно прекратяване на огъня в Либия, според която генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще бъде помолен да назначи нов представител на ООН в Либия възможно най-скоро.

Редица чуждестранни медии съобщиха, че още следващата седмица Съветът за сигурност на ООН ще гласува проект за резолюция, предвиждащ удължаването на мандата на UNSMIL за още една година.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!