Напрежението в Сирия отново се покачи през последните дни, след като в провинция Идлиб – последният бастион на бунтовниците срещу режима на Асад, сирийската армия проведе настъпление, при което обаче се сблъска неколкократно с турските части, заели позиции там. След започналото вчера напредване на турски войски и техните съюзници от сирийската опозиция срещу селища под контрола на режима и помощта на руските бомбардировачи за затваряне на два пробива, осъществени от бунтовниците, все по-ясно започва да се натрапва опасението, че е възможно да се стигна до директен сблъсък между руски и турски военни в Сирия, който да доведе и до по-нататъшна ескалация.

„Дебати.бг“ потърси мнението на български депутати от Групата за приятелство между България и Сирия. Николай Цонков от БСП сподели пред нашия репортер, че не очаква да се стигне чак до директно стълкновение, но че нещата са тревожни и така.

„Не смятам, че дотам ще ескалира напрежението. Може да има дипломатически престрелки. Предполагам, че в един разговор между двете страни ще се стигне до най-доброто решение, но подобни прояви не помагат да се нормализира състоянието на международния ред и сигурност“ – каза Цонков.

Депутатът е на мнение, че ако все пак такъв сблъсък се случи, това няма да се отрази пряко на страната ни, но косвено тя не може да остане встрани:

„Пряко няма да се отрази, но определено косвени влияния ще има, най-малкото защото маршрутите, които идват оттам, минават през България. Да не говорим, че ние сме съседи с Турция, а по линия на Черноморския регион – и с Русия.“

Цонков обаче смята, че е възможно, ако директен сблъсък на Турция с Русия се състои, това да доведе до „по-сериозни напрежения в международен план“.

„Дебати.бг“ потърси контакт и с народните представители от „Воля“ Андон Дончев и Слави Нецов, също членове на Групата за приятелства със Сирия, но те отказаха да говорят по темата. Групата е председателствана от лидера на „Воля“ Веселин Марешки, но той не бе открит за коментар.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук