Корнелия Нинова
на снимката: Корнелия Нинова

В България има тежка демографска криза. Някои експерти дори ни предупреждават за демографска смърт. Младите напускат България и трябва им помогнем с всички стимули на държавата, за да ги задържим тук. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Днес в парламента се обсъждаха промените, предложени от БСП, в Закона за семейните помощи на деца.

Левицата предлага еднократна помощ за всяко второ и трето дете, която да бъде за в размер на 10 минимални работни заплати, но да се дава само на родители, които са се осигурявали минимум 2 години преди раждането.

От БСП искат още помощта за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да се разшири не само за първи клас, както е сега, но и за деца от втори, трети и четвърти клас.

„Предлагаме добър, европейски опит. Почерпили сме и от там“, заяви от трибуната Корнелия Нинова.

Тя определи като несъстоятелни твърденията на управляващите, че БСП не е дала добра обосновка на предложението и подчерта, че според разчетите промените ще засегнат около 120 000 деца у нас, което ще струва на държавата 90 млн. лева.

„За един месец ще правите два пъти актуализация на бюджета по средата на годината. Един път, за да намалим партийната субсидия и втори път, вероятно следващата седмица, за да увеличите дефицита на близо 3 млрд. лева и да вземете нови заеми. За един месец, две актуализации. Но за едни 90 млн. лева за децата и младите семейства, няма пари и не може да се прави актуализация на бюджета“, обърна се Нинова към управляващите.

Лидерът на социалистите се позова и на официална статистика, според която у нас в риск от бедност и социално изключване живеят 41% от българските деца.

„Делът на работещите бедни достига 10%. През 2018 г. населението на страната е намаляло с около 50 хил. „Демографският проблем наистина изисква съгласие“, каза още Нинова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!