Корнелия Нинова

Няма да подкрепим предложението на служебния кабинет за закупуване на самолети. Тези пари са необходими за компенсация на бизнес, социални разходи и др. Скъпи български граждани, има такива редки дни, в които всички оправомощени от вас да чертаят пътя, се събираме на едно място, случва се рядко. Но тук сме всички – представители на законодателната, на съдебната, на президентската власт. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на откриването на 48-ото Народно събрание.

Според нея трябва да се потърси отговор на въпроса можем ли да се справим с кризите? „А на българския народ сигурност и добруване? Можем, ако всяка власт вземе своята отговорност и се движим в една посока“, заяви Нинова.

Тя припомни, че в парламента се пишат законите, които после всички трябва да спазват. „Финансова стабилност, безкомпромисна борба с корупция и гарантиране на мир и защита на неговото достойнство“, са точките, по които БСП ще работи.

И стана ясно, че БСП ще внесат предложения майчинството да бъде колкото минималната работна заплата, преизчисляване на пенсиите, пълен социален пакет, безплатни лекарства за ученици, безплатни учебници, токът да има две тарифи и да се въведе понятието енергийно бедни.

„Прегледът на учебното съдържание, които да отразяват българските класици и българската история, е важна тема, която ще поставим“, натърти Нинова. И посочи, че трябва да се уеднакви цялата учебна програма и в цялата страна да има един учебник по един предмет.

Здравеопазването затъва все повече. Не може търговията да е водеща в здравеопазването, каза Корнелия Нинова.

„Външната политика стана изключително важна тема в нашите отношения. Много пъти се повтаряше думата война, а много рядко думата мир“, каза Нинова и напомни позицията на БСП, че предоставянето на оръжия за Украйна е въвличане във война. „Ние сме против“, отсече соцлидерката и отрече обвиненията, че е било изнасяно оръжие за Украйна, докато беше в управлението заедно с ПП и ДБ.

„Времето май доказва обратното. Ние бяхме коректив в правителството по много въпроси и този беше един от тях“, каза Нинова за военната помощ за Киев.

Соцлидерката обяви още, че БСП няма да подкрепи предложението на служебното правителство за купуване на нови изтребители, защото парите са нужни за социална политика.

По повод въвеждането на еврото с влизане в Еврозоната Нинова съобщи, че ще отправят покана още днес към управителя на БНБ, зае да бъде изслушан в парламента.

Социалистите инициират и декларация на парламента, с която НС да осъди езика на омразата в Северна Македония и нагнетяването на напрежение от последните дни около имената на наште културни центрове в западната ни съседка.

Нинова обяви още, че левицата внася промени в Наказателния кодекс и в НПК в отпор на войната по пътищата – да няма условни присъди, а само ефективни присъди с отнемане на шофьорски книжки.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук