Нинова, НС
На снимката: лидерът на БСП Корнелия Нинова

Днес в парламента премиерът Борисов и лидерът на БСП Корнелия Нинова влязоха в остра полемика след прочитането на критична за правителството декларация на БСП. В хода на спора от трибуната Нинова запита премиера какво е реалното му мнение за Шенген и защо е пътувал за срещата на ЕНП на държавни разноски. Тя го обвини и че е заговорничил за свалянето й от поста председател на БСП. Ето и пълните изявления на Корнелия Нинова:

Въпросът е актуален, защото е продиктуван от едно изказване на премиера за Шенген. Знаете, че това е национален приоритет на всички. написахме го в програмата за европредседателството… национален консенсус, че България трябва да влезе в Шенген. За тази цел са работили най-различни правителства, защото тя е обединителна… Но на 3 септември 2019 в Германия, изненадващо, без решение на парламента, че отменя своето решение за Шенген, без такова на МС, които са институционалните органи в държавата, министър-председателят на своя глава заявява следното:

„В момента не знам дали е изгодно за България да влиза в Шенген. Дори и да съм в опозиция, няма да приема влизане в Шенген. Какво ще загубим от това? Ми просто няма да си показваме картите на границата.“

Това е оценката на премиера за това какво представлява Шенген. Оценката на Европа е: функционирането на това общо пространство носи значителни икономически ползи за Европа. Според оценки евентуалното затваряне на вътрешните граници би донесло разходи от 100 до 230 милиарда евро за 10 години и би попречило на пътуването през граница на 1,7 милиона души. Това е оценката на Европа. На г-н Борисов е „не ни трябва Шенген, много важно, няма да си показваме картите“.

И сега въпросът ми е: кое Ви накара да произнесете тези думи, кой Ви упълномощи? След като се върна г-н Борисов, стана напрежение в България, стана обществена реакция, и на 12 септември го чуйте какво каза в едно изказване. Всичките следващи изречения. Първо – „аз не съм казал, че се отказваме от Шенган“. Второ изречение – „искаме да сме в Шенген“. Трето – „ние отдавна сме в Шенген с всичко, което правим“. Четвърто – „някой ден ще влезем в Шенген“. Вие разбрахте ли какво ще прави България, според министър-председателя? В едно изказване 4 различни намерения, въпреки решенията на парламента и МС.

Та въпросът ми е, г-н премиер: предпоследно, какво е мнението на българското правителство за бъдещето на България в Шенген и за бъдещето на Европа в общото Шенгенско пространство?

Господин премиер, не можете да ми оспорите правото да Ви искам оставката, като правителство и Вашата, защото не говоря тук в лично качество. Говоря от името на 1 милион българи, които са подкрепили „БСП за България“, и тя е тук с 80 народни представители. Не отнемайте правото на тези един милион българи да имат мнение, различно от Вашето, и да Ви искат оставката.

На второ място – никой не оспорва правото Ви да пътувате с държавния самолет. Затова са купени тези самолети – държавният глава, Вие, да пътувате, но на държавни посещения, а не на партийни мероприятия на ГЕРБ в ЕНП. Това е партийно посещение. Така че пътувайте си на държавни посещения, но не използвайте парите на хората за партийните си нужди в ГЕРБ и ЕНП. Що се отнася до заменките, заповядайте, г-н Борисов, ще ви помогнем, с каквото можем, да разкриете всички злоупотреби… Нямаме нищо против да разкривате заменки и не ги прехвърляйте на това ръководство и на тази група. Търсете ги там, където са правени, в миналото. Ние няма да носим отговорност, докато сме живи, за минали грешки. Но Вие сте 10 години в управлението едни и същи. Така че отговаряйте за тези 10 години.

Казвате, че сте превели пари в Перник. Защо сега, след  като кризата е поне от 4 години. Къде проспахте това време?

Въпросът ми е само един:

Г-н премиер, на 5 юни 2019 вие приехте в България външния министър на Холандия, Стеф Блок. Веднъж казахте, че Холандия не ни иска в Шенген по егоистични причини. Е, техният външен министър беше тук, разговаряхте надълго и нашироко. Моля да ни информирате какво Ви каза той по въпроса за приемането на България в Шенген? Тъй като Холандия е една от държавите, които са твърдо против, кажете каква е причината да не ни приемат в Шенген, какво Ви каза той

Г-н премиер, по въпроса за оставките: излъгах не един милион българи. Излъгах Вас и няколко бизнесмени в България. Искате ли да кажа поименно с кого и как разговаряхте да ме смените от поста председател на БСП? Искате ли да кажа колко пари хвърлихте в този процес за смяната на председателя на БСП? Така че не българските граждани, гласували за БСП, а Вас, уважаеми, и няколко бизнесмени, които си знаят в какви разговори участваха, оставате излъгани. Е, съжалявам. Няма да овладеете БСП в скоро време.

Що се отнася до Мария Габриел – не сте прав. Не се дразним, когато българи са на високи постове – това е признание и за България. Дразним се, когато в тази беднотия харчите парите на хората за личните си партийни цели. Това са две много различни неща.

И сега за Шенген. Питах Ви какво Ви е казал министъра на Холандия и вие казахте, че подкрепят България. Ами не. Цитирам министъра на Холандия след срещата с Вас:

„Бяха ми показани многобройни снимки за охрана на границата. Но има още една част – как се справя правителството с корупцията, контрола на трафика на хора, и   има ли допълнителни системи за това. Нужно е за приемното ви в Шенген допълнителен напредък в борбата с корекцията и по-стриктна система.“

Това беше външният министър на Холандия. А сега баварския външен министър, с който имате, с Бавария, добри, прекрасни отношения. Йоахим Херман каза така:

„В никой случай Шенгенското пространство не бива да се разширява за сметка на сигурността на германските граждани.“

Той вижда опасност заради миграция и ширеща се корупция в България и Румъния. Причината да не влезем в Шенген и България и българските граждани да пострадат от това, е корупцията на правителствата на Бойко Борисов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!