Корнелия Нинова
На снимката: Корнелия Нинова

Готови сме с проект за Закон за събиране на вземанията. Това обяви на брифинг след среща с неправителствените организации вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

По думите ѝ проектът е обсъден с гражданските организации, като целта е да има контрол свързан с колекторските фирми.

„Ще се заемем със събирането на вземания. Ще има публичен регистър на колекторските фирми, ще има изисквания към фирмите, които ще се занимават с тази дейност“, каза Корнелия Нинова.

Със закона се създава регистър на колекторските фирми. Ако те не се регистрират, ще бъдат глобени с 50 хил. лв. Забранява се прехвърлянето на задължения от един кредитор на друг, без преди това потребителят да е писмено уведомен.

Новият кредитор няма право да иска каквото и да е плащане, различно от това към първоначалния кредитор – не може да се налагат допълнителни такси.

Забраняват се телефонни обаждания между 20 ч. вечерта и 7 ч. сутринта, както и в почивни дни, като обажданията трябва да са през два дни. Забранява се тормоз, принуда, публикуване на обяви на публични места, уведомяване на роднини и познати.

Освен това хората вече ще имат право да оспорват вземанията, като това ще доведе до автоматично спиране на търсенето им от страна на кредитора, докато не се вземе решение от съда.

За нарушения глобите към колекторските фирми ще са между 10 и 50 хил. лв., а контролът ще се извършва от КЗП.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук