Сергей Станишев

Днес Корнелия Нинова отправи изненадващ призив към Сергей Станишев и Партията на европейските социалисти за помощ на Елена Йончева срещу разследването на прокуратурата. Призивът е изненадващ, понеже само преди няколко месеца Нинова не само не направи Станишев водач на листата на БСП за европейските избори, а го изхвърли от нея. След негодуванието на вътрешната опозиция и проведено тайно гласуване, Станишев влезе на пето място в евролистата на социалистите. Освен това, Корнелия Нинова многократно се дистанцира от политиките на европейските социалисти, като най-фрапантен е случаят с т.нар Истанбулска конвенция в защита на жените от насилие.

Вярвам в невинността на Елена Йончева, написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във „Фейсбук“ по повод искането на българската прокуратура до Европейския парламент за сваляне на имунитета й като евродепутат.

Тя бе категорична, че депутатите на „БСП за България“ в Европейския парламент я подкрепят единодушно.

Лидерът на БСП призова Сергей Станишев да запознае лидерите на партиите от ПЕС със случая и да излязат с обща позиция в подкрепа на Елена Йончева.

Междувременно в социалните мрежи Йонева написа:

„Практика е Европейският парламент да гласува доверие на националните институции. Това е рутинна процедура“.

„Искам да благодаря на българската прокуратура за предприетите стъпки. Убедена съм, че това е пътят, по който ще се докаже, че тези обвинения са абсурдни. Ще напомня, че в българския парламент дадох съгласие за свалянето на имунитета ми. Смятам, че това е в интерес случаят да бъде решен максимално бързо”, пише още тя.

И добавя:

„Европейският съд за правата на човека в Страсбург прие моята жалба срещу така отправените обвинения. Жалбата е съпроводена с необходимите документи. Над 80% от подадените жалби в Европейския съд се считат за недопустими. Фактът, че този иск е допуснат, означава, че е напълно основателен. Нямам съмнения, че Европейският съд ще внесе пълна яснота по случая”, смята Йончева.

Припомняме, вчера стана ясно, че българската прокуратура е поискала от Европейския парламент имунитета на Елена Йончева като евродепутат. Причината е, че Йончева е обвинена в пране на пари от фалиралата КТБ. Във връзка с повдигнатите й обвинения главният прокурор Сотир Цацаров поиска през ноември 2018 г. имунитета на шестима депутати, сред които бяха Елена Йончева и Веселин Марешки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук