Компромис за РСМ, както и оръжие за Украйна няма да има. Това заяви лидерът на БСП и вицепремиер в кабинета „Петков” Корнелия Нинова на пресконференция в централата на „Позитано” след Националния съвет на партията.

Националният съвет на БСП оценява положително първите 100 дни на правителството. Очертава два успеха, една слабост, три задачи и три проблема, които чакат своето решение. 

Правителството успя да преведе страната през най-тежките зимни месеци чрез мораториума върху цените на енергоносители, чрез компенсациите за бизнеса и битката с опитите за манипулация в цените. Това беше сериозна политика и те струваха на бюджета 4 млрд. лева, които се върнаха в бюджета. Вторият успех е приемането на Бюджет 2022, отчете Нинова.

По думите й има една слабост и това е лошата комуникация, която излъчва нестабилност и тя трябва да бъде преодоляна. Освен това БСП иска сигурност и единни послания и политики

Според Националния съвет на БСП трябва бързо и окончателно да се довърши управленската програма, която да е със силно подплатена законодателната програма.

Корнелия Нинова бе категорична, че още от утре трябва да започне подготовка на актуализация на бюджета.

БСП категорично се обявява срещу ангажирането на България във войната в Украйна. Всяко ново оръжие означава нови ранени и нови убити. Ние искаме войната да спре и да се нормализират отношенията в Европа и в света, каза Нинова

За позицията на левицата относно Северна Македония

Стартиране на процеса за присъединяване на РСМ към ЕС да започне след изпълняване на клаузите в договора и зачитане на националния интерес.

Избор за председател на БНБ

Относно избора на гуверньор на БНБ тя каза, че управителят на Централаната банка не бива да е човек, излъчен от партиите в парламента, нито да е депутат. Ще продължим да настояваме за единно предложение на коалицията – банкер със сериозен международен опит, каза още Корнелия Нинова.

Още утре БСП ще дадат предложения за актуализация на бюджета и ще искат консултации с министъра на финансите. Предлагат три сфери на разговори за актуализация.

Тя предлага таван на цените на някои хранителни стоки и на енергоносителите. Диференцирана ДДС, въвеждане на необлагаем минимум или промени в закона за корпоративното облагане или облагане на свръхпечалбите на държавните и частни енергийни дружества. И трето, ние държим на преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен доход, съобщи Корнелия Нинова.

Тя определи като груба манипулация и лъжа твърдението на ГЕРБ, че правителството е посегнало върху Сребърния фонд.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук