Корнелия Нинова
На снимката: Корнелия Нинова

Днес лидерът на БСП на два пъти се обърка относно парите за ваксини. Това стана в деня, когато се проведе Консултативен съвет по национална сигурност при президента, където част от акцентите бяха именно актуализацията на бюджета в контекста на наближаващата нова вълна от коронавирус.

Малко сред срещата, на която президентът заяви, че актуализацията на бюджета е въпрос от националната сигурност, Нинова коментира, че БСП ще подкрепят проектобюджета на първо четете, но има корекции, на които държат. Част от тях са свързани с парите за ваксини, но данните, които тя цитита, не бяха коректни.

Спорният въпрос – милионите за ваксини

Тезата, изложена след срещата при президента, беше представена още сутринта в интервю за БНТ. Там Нинова разкритикува плана на Министерството на здравеопазването за закупуване на още ваксини. По думите й в него е записано, че имаме малко под 5 млн. ваксини и е излишно плащането за нови.

„ние се къпем във ваксини, миналата седмица дарихме, имаме достатъчно. А в актуализацията кабинетът иска още 47 млн. за закупуване на допълнителни ваксини над милион. Защо искат да купят още? Ако има най-малко съмнение за лобизъм или действие в полза на фармацевтични компании от БСП ще искат ясни обяснения.“

В този контекст тя беше категорична, че не е правилно президентът Румен Радев да обвързва връчването на втория мандат с актуализацията на бюджета.

Реакцията от Здравното министерство дойде малко след това.

Д-р Кацаров: Няма нищо съмнително в исканата актуализация

Няма нищо съмнително в исканата от Министерството на здравеопазването актуализация на бюджета. По този начин отговори министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в позиция до медиите.

„В тази връзка, искам да информирам г-жа Нинова, че искането за актуализация на бюджета за заплащане на ваксини е във връзка с решение на Министерския съвет от 9 април 2021 година, с което се одобрява закупуването на 1 533 037 дози от ваксината на Пфайзер-Бионтех на цена 46 475 000 лева. Същата не е обезпечена в бюджета на МЗ за 2021 година и поради това е включена в искането за актуализация“, заявява д-р Кацаров.

Той припомни, че общо за 2021 година страната ни е договорила 13 909 963 ваксини. Според договорната рамка, одобрена от страните членки и ЕК още през 2020 година, България не може да се откаже от вече договорените доставки.

Според позицията служебното правителство и настоящият състав на МЗ не са участвали във вземането на тези решения. „Ние имаме задължението да платим вече договорените количества при доставката им в страната“, подчертава здравният министър.

„Тези въпроси бяха обсъждани по време на парламентарното изслушване по темата преди 2 седмици, както и на последния парламентарен контрол, миналия петък, и би трябвало всички народни представители да са запознати с фактите. Ако не са, биха могли по всяко време да поискат от нас допълнителна информация, която незабавно ще им бъде предоставена“, заяви д-р Кацаров.

Той призовава г-жа Нинова и всички публични личности да бъдат много внимателни в изказванията си по темата, за да не нанасят неволно вреда на и без това крехкото доверие в имунизационния процес.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!