Корнелия Нинова
на снимката: лидерът на БСП Корнелия Нинова

БСП и ДПС не се регистрираха в пленарна зала и провалиха заседанието на парламента, на което трябваше да се обсъди промяната в Изборния кодекс, с която да се отмени машинното гласуване за местни и парламентарни избори.

В кулоарите лидерът на социалистите Корнелия Нинова каза:

„Ние, от „БСП за България“, последователно и твърдо сме за машинното гласуване. Смятаме, че то гарантира честен и прозрачен вот. Опитът да се премахне машинното гласуване е гаранция, че се готвят за манипулиране на изборите и подмяна на резултатите, което е антидемократично, против правовата държава”.

И добави:

„В навечерието на подписването на Конституцията, ГЕРБ за пореден път си позволяват да нарушават конституционни принципи – на демокрация, правова държава и право да свободен избор”, продължи Нинова.

Корнелия Нинова припомни, че само преди 5 месеца отново е започнал дебат „за” или „против” машинното гласуване.

„Винаги, когато сме обсъждали изборните правила, за последен път само преди 5 месеца, отново водехме този дебат, сме казвали, че преди избори не бива да се променя Изборният кодекс. Управляващите си позволяват отново, само 3 месеца преди избори, да променят правилата в движение, без да се съобразяват с обществената реакция и с общественото мнение. Затова предприехме тази стъпка – да не се регистрираме в пленарна зала, за да не се променя Изборният кодекс и да се отменя машинното гласуване. Винаги при тези дебати сме предлагали алтернативи – да се направи публичен регистър, с който да се изчистят мъртвите души, машинно гласуване, видео наблюдение. Водили сме този дебат дни наред в парламента и сме го защитавали с аргументи. На техните предложения сме давали алтернатива и винаги на инат са отхвърляни всички предложения на левицата”, каза Корнелия Нинова.

Тя е категорична, че БСП има своята позиция и я отстоява с всички възможни парламентарни норми на поведение.

„Поведението на ГЕРБ с отмяна на преференции и на машинно гласуване е последователно по пътя на антидемократичния процес в България. Ние сме последователни в защитата на демократичните правила и правовата държава”, заключи Нинова.

И от ГЕРБ, и от „Обединени патриоти”, които подкрепят отмяната на машинното гласуване, разкритикуваха опозицията

„И ДПС, и БСП – всеки си прави своите задкулисни договорки. Всеки си се бори за позиции в държавната администрация. Всеки театрално го играе контра на разумните предложения и на полезните за обществото, но това ще бъде за тяхна сметка“, коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Според Валери Симеонов обаче промените все пак ще минат в зала. Лидерът на НФСБ припомни, че още от самото начало партията му е заявила категорична позиция против машинното гласуване и го смята за „най-елементарната форма за манипулиране на избори“.

„Колкото по-рано го разбере обществото, толкова по-добре“, смята Симеонов.

Той коментира поведението на опозицията с думите:

„Не им препоръчвам да влизат в същия режим и същата спирала на падението, в която бяха предните няколко месеца. Това се отразява нездравословно. И този път няма да им се размине“.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова коментира:

 „Консолидираната опозиция, в лицето на БСП и ДПС, провали днешното пленарно заседание. Действията на опозицията са същите, както и преди европейските избори. Заявлението, че ще бъдат конструктивни и ще променят маниера и поведението си, се оказаха лъжа. Виждаме, че със същите действия, се надяват да получат различен резултат. Ще се справим следващата седмица с откриването на кворума и с пленарното заседание, на което ще разгледаме предложените промени в Изборния кодекс“, категорична бе Дариткова.

Тя подчерта, че опозицията трябва да се бори с аргументи по време на дебатите, а не с „подли номера“, които според нея не отговарят на „претенциите им за отговорни политически партии“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!