„Имитации за борба с корупцията много, резултат никакъв. Зарът е хвърлен и няма връщане назад. Или започва истинска борба с корупцията, или за пореден път има имитация“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на заседанието на Националния съвет на партията и постави условията, при които левицата би участвала в изготвянето на общ антикорупционен закон.

Тя определи законопроектът на ГЕРБ за нов антикорупционен закон като „имитация на борба с корупцията“.

Според нея управляващите предлагат да бъде създаден орган, който събира информация, констатира административни нарушения и дава предписания. „Техният орган не е предвиден да се бори с престъпления“, отсече Нинова и допълни, че тяхното предложение е новото звено да има разследващи функции.

Шефката на социалистите не приема призивите на президента Румен Радев и главния прокурор Сотир Цацаров за изготвяне на общ антикорупционен закон.

Нинова обяви, че ще участва в преговори с управляващите по закона, ако бъдат изпълнени няколко условия: „Този орган да се занимава с разследване, а не с констатации, органът да се занимава с корупционни престъпления по високите етажи на властта и председателят на този огран да се назначава от президента“, категорична бе тя, цитирана от News.bg.

„Не може изпълнителната власт да си назначава председателя на органа, който ще го контролира и председателят да предлага членовете на органа, които ще ги контролира. Този, който краде от 4 тона суджук до няколко милиона в НДК ще си назначава хората, които ще го контролират“, отсече Нинова. И запита: „Къде е принципът в това?“.

В началото на заседанието соцлидерката посочи приоритетите на партията в новия политически сезон. Освен борбата с корупцията Нинова посочи като приоритети на левицата и борбата с бедността и увеличаването на доходите, както и внасяне на алтернативен бюджет за 2018 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук