Нинова БСП

Днес БСП внася в парламента промени в Закона за публичните финанси, които да забранят на премиера – този в оставка или този на бъдещото правителство – да може да харчи безконтролно парите на хората. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по време на първото заседание на 45-тия парламент.

Тя призова за пълна ревизия на досегашната изпълнителна власт и налагане на мораториум на сегашното правителство за концесии, назначения на постове.

Премиерът и финансовият министър да отчетат пред нас реалното състояние на държавата и да внесат обновяване на бъджета. В последните месеци са изхарчени над 5 млрд. лв. извън решения на Народното събрание.

Лидерът на БСП отново акцентира, че има само 1 млрд. лева „свободни“ и има опасност да посегнат и на „Сребърния фонд“, където има 3,33 млрд. лв.

Внасяме днес промени в Закона за публичните финанси, с които се ограничават правомощия на министър-председателя, който и да е той, да харчи безконтролно парите на народа. 4 г. внасяме този закон, но той се отхвърляше от мнозинството.

Нинова акцентира, че БСП не прави скрити договорки нито с Борисов за правителство, нито с ДПС за президент.

По думите й  членството в ЕС е неотменим и основен приоритет, но то дава и възможности. В конкретния момент най-важната възможност е Планът за възстановяване и устойчивост. Оценката й е правителството на Борисов се е провало в тази най-важна за развитието на България задача.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!