Лидерът на БСП Корнелия Нинова за пореден път поиска изслушване на премиера Бойко Борисов за Държавния резерв.

„Отговорен за контрола, съхранението, финансирането и поддържането на държавните резерви е МС. Министерският съвет се управлява от Бойко Борисов. Единствено той може и трябва да дойде тук и да ни обясни какво е състоянието на Държавния резерв. В наредбата за организиране дейността на Държавния резерв, чл. 24, ал. 4 пише, че само МС може да взема решение безвъзмездно да освободи резерви и да ги даде на лечебни заведения и на домове за социални грижи. Никакъв директор на агенцията не може да си мръдне пръста без да му нареди премиерът и без това да е взето с решение на МС. Моля, вразумете се“, каза Нинова от парламентарната трибуна.

И добави:

„Нямаме маски, няма дезинфектанти, нямаме облекло. Разбирам, че се опитвате да заметете въпроса и да не дойде да дава отговорност първият, който я носи. Правя обратно предложение – не ни трябва шефът на Агенцията, трябва ни министър-председателят, който по закон носи отговорност за това“.

В крайна сметка предложението на БСП за изслушване на премиера беше отхвърлено. За сметка на това бе прието предложението да се изслуша председателят на Държавния резерв Станимир Пеев. За целта председателят на парламента Цвета Караянчева закри заседанието.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!