на снимката: лидерът на БСП Корнелия Нинова

Проблемът с чумата по свинете се разраства, не се действа адекватно. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след провелото се по-рано днес заседание на Изпълнителното бюро на партията.

„Обсъдихме актуални въпроси за страната и изразявам притеснението от ситуацията с Африканската чума по свинете. Очевидно е, че е проблемът се разраства. Все нови и нови райони са обхванати от болестта. Има прогноза на експерти, че до края на август цялата страна ще бъде засегната“, заяви Нинова.

Според нея правителството е проспало възможността да ограничи този процес и да го спре.

Лидерът на БСП смята, че предприетите мерки от държавата са неадекватни и хаотични.

Нинова каза, че те знаят какво трябва да се направи в създалата се ситуация, но мерките могат да бъдат изпълнени само от управляващите.

„Имам мерки, които могат да се вземат и да дадат резултат, но те не се прилагат. Предлагаме за трети път, Министерският съвет да се събере и да определи фонд, с който да плати на стопаните по пазарни цени животните, които в момента се избиват. Предлагаме да се централизира целият този процес и той да стане държавна политика“, поясни тя.

Корнелия Нинова настоява още премиерът Бойко Борисов да се срещне и със Съюза на ветеринарните лекари и да сключи рамков договор с тях.

„В страната има над 2000 ветеринари лекари, които са подготвени, но те не се ползват. Те са на частна практика и сключват договори с големите свинеферми и не стъпват в малките райони или там където има „заден двор“. От 4 години те нямат договор с министерството“, обясни лидерът на БСП и поиска също така да се промени наредбата за регистрация на домашни животни, защото в момента съществуват изисквания, които възпират стопаните да регистрират животните си.

Нинова обяви, че е необходимо да се сигнализира и прокуратурата за бездействие на длъжностни лица, които са довели до тази ситуация.

Тя увери още, че партията им няма никакви намерения да трупа дивиденти от нещастието на хората, защото от тази криза ще пострадат всички хора.

„Икономиката ще пострада, защото целият отрасъл ще си замине. Всеки ще плати социална цена, защото цените на месото тръгват нагоре. Те ще ударят по джоба всеки потребител. Тук се изисква надпартийно съзнание и национално българско съзнание“, коментира още тя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!