Корнелия Нинова
На снимката: лидерът на БСП Корнелия Нинова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от парламентарната група се срещнаха в Народното събрание с представители на българския транспортен бизнес, които са изразили недоволството си от внесения за обсъждане Закон за автомобилната камара, принуждаващ ги да членуват в нея. Тя изрази подкрепа за превозвачите, подложи на критика законопроекта и поиска неговото оттегляне.

„Според нас това е абсолютно лобистки закон, който създава едно частно Министерство на транспорта. Те ще трябва да членуват там, тази камара да издава лицензите, а не автомобилната инспекция, както досега. Хем държавата абдикира от ангажиментите си, хем ги дава на едно частно лице, което да управлява целия този бранш“, обясни Нинова.

Според нея българските превозвачи са достатъчно притиснати от пакета „Мобилност“ на Макрон, за да получават и допълнителен удар от правителството и управляващото мнозинство с приемането на този закон.

„Беше ни предоставено едно доказателство, което е изключително смущаващо. Тази камара още не е създадена със закон, но едно лице, близко до властта, вече е запазило в търговския регистър името за регистрация, и то на свое собствено име – Миролюб Столарски. Запазил е в регистъра името и той да е представляващ тази камара“, подчерта лидерът на БСП.

Законопроектът предвижда при членуващите в бъдещата камара фирми да заплащат членски внос в размер на 1 000 лева, а в България те са около 17 000. „Чист приход за няколко лица в държавата от 17 млн. лева. Представете си за каква арогантност става дума“, смята Нинова.

„Този законопроект въобще няма почва в България не трябва да бъде приеман“, призова Димитър Димитров, изпълнителен директор на Камара на автомобилните превозвачи в България.

Той подчерта, че представители на бранша ще поискат срещи и с други парламентарни групи, както и с представители на транспортната комисия и изрази надежда исканията им да бъдат взети предвид.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!