На снимката: Корнелия Нинова

Заварихме пълен хаос с язовирите и подготвяме законодателни промени, съобщи вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на заседанието на Комисията по икономическа политика и иновации.

Първият поблем при язовирите е по отношение на собствеността.

„Няколко министерства упражняват собственост върху различни язовири, общини, областни управи, различни частни субекти, дори има и научни институти. По отношение на органите, които стопанисват, управляват и ремонтират язовирите в България хаосът също е пълен“.

По думите ѝ има поне 4-5 институции със застъпващи се функции. Според нея на практика става въпрос за колективна безотговорност.

„Третият проблем е решението на Министерски съвет на „Борисов“ 3 за прехвърляне от общините на язовири към държавно предприятие“, заяви вицепремиерът.

Тя поясни, че този процес е довел до прехвърлянето на 416 язовира, но този процес продължава, тъй като те са много повече. Корнелия Нинова обясни, че има и затруднения в процеса на прехвърляне.

Нинова обяви, че оглавяваното от нея министерство готви цялостен анализ по отношение на собствеността и контрола на язовирите и законодателни промени.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук