Нисе
На снимката: Нисе

Коледа в Норвегия е очарователно време. От това какво има на масата за вечеря до работното парти – нека разгледаме по-отблизо норвежката представа за празничния сезон.

Независимо от религиозните ви убеждения, Коледа е специално време за толкова много хора по света. Това е възможност да спрем да работим и да прекараме време със семейството си.

В Норвегия няма такова нещо като Дядо Коледа. Истинският Дядо Коледа живее в Рованиеми, Финландия, казва сайтът Lifeinnorway.net. Селото на Дядо Коледа разказва историята по следния начин:

„Когато Дядо Коледа обявил Рованиеми за свой роден град, той разказал как в началото на миналия век е бил разкрит домът му в Ушатата планина (Korvatunturi) и как тази строго пазена тайна се разпространила по целия свят. За да запазят неприкосновеността на тайното му местонахождение, елфите решили да построят място, където Дядо Коледа да може да се среща с хора от близо и далеч на Северния полярен кръг“.

Но въпреки че домът му е толкова близо, Дядо Коледа не е най-разпространената коледна икона в Норвегия. Тази чест се пада на Julenisse.

Julenisse

Творение от скандинавския фолклор, нисе – nisse („tomte“ на шведски) е ниско същество с дълга бяла брада и червена шапка. Julenisse означава nisse, което носи подаръци по време на Коледа. Звучи ли ви познато?

Нисе
Весела Коледа. Nissernes Forening, около 1917 г.

Нисето е малко същество, което често е свързано с определено място, например ферма или къща, но има истории, в които нисетата се привързват към хора. Често се описва, че имат външен вид, подобен на градински гном – малък старец (или жена) с червена заострена шапка – и се държат по начин, подобен на домашните гоблини.

Въпреки това повечето норвежци никога не виждат своите ниси и знаят, че са там само благодарение на знаците, които оставят след себе си, разказва Lifeinnorway.net.

Ако се отнасяте добре с нисе, те могат да ви бъдат изключително полезни и да ви вършат домакинска работа или да се грижат за животните във фермата. В норвежките домакинства нисетата играят ролята на Дядо Коледа и оставят подаръци за децата в дома си.

Но ако се отнасяте зле с нисе или го обидите, то може (и ще направи) всичко възможно да направи живота ви възможно най-неприятно – от това да скрие ключовете ви до евентуално убийство на домашните ви любимци. Както предупреждава Петър Олсен през 1936 г.:

„Нисе живее в почти всяка ферма. Най-добре е да бъдеш добър приятел с него. Ако нисето беше разстроено от нещо, то прави много пакости“.

Освен това нисетата могат да бъдат изключително непостоянни. В един такъв разказ „Nye klær“ (Нови дрехи) човек иска да възнагради трудолюбивия нисе във фермата си, като му подари нови дрехи.

След като получава дрехите обаче, той престава да работи, като в някои разкази се аргументира, че не иска да изцапа новите си дрехи, а в други – че сега изглежда твърде добре, за да върши такава работа. В друга версия на историята мъжът случайно поставя кожени панталони за нисе вместо платнени и нисе отказва да работи, защото кожените панталони не са достатъчно топли.

Ако сте в Норвегия и мислите, че в мястото ви за настаняване има nisse, тогава не ви остава нищо друго, освен да бъдете уважителни и учтиви. Ако се върнете от дълга разходка и намерите всичките си дрехи грижливо сгънати в куфара, не забравяйте да благодарите. По същия начин, ако е последната ви вечер и не можете да намерите паспорта си, учтиво помолете нисчето да ви го върне. И в двете ситуации оставянето му на подарък, например блокче шоколадов десерт, може да подслади сделката.

Ако домакинът ви вече има връзка с нисето, най-добре е да последвате съвета му. Въпреки това може да избягвате да бъдете прекалено щедри, освен ако не искате да рискувате то да ви последва у дома.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук