Сена

Нивото на река Сена в Париж продължи бавно да се покачва през нощта и се очаква към края на денонощието да стигне максимум, преди да започне да спада, предаде „Франс прес”.

Реката тече покрай музеи и паметници и изглежда ще стигне през нощта срещу понеделник ниво от около 5,95 м – близо 4 м над нормалното.

В момента водата стига до бедрата на зуава – прочутата статуя на воин от колониалните френски войски край моста Алма, традиционно използвана като показател за равнището на Сена.

Сена

Близо до Айфеловата кула са закотвени корабчетата за разходки, чието движение е спряно. Над водата се подават само дърветата, засадени покрай наводнените улици в близост до реката. Затворени са и седем от най-оживените гари в Париж.

Вчера бе съставен протокол на двама души, плавали по Сена с надуваемо кану близо до гара Аустерлиц.

Властите напомниха, че в подобни моменти е „забранено и най-вече извънредно опасно“ плаването с лодки и къпането в реката, чийто дебит понастоящем е 1600 куб. м в секунда.

Сена

Положението по горното течение на Сена постепенно се подобрява. През последните дни обаче бяха евакуирани близо хиляда жители на парижките околности.

Нивото на реката ще се върне до нормалното едва след седмици, прогнозира шефът на регионалния клон на държавните служби по околната среда Жером Гьолнер.

Придошлите води в редица региони на Франция са свързани с изобилни валежи в области с воднисти почви. Периодът декември-януари е сред трите с най-много дъжд и сняг за годината във Франция от началото на измерванията през 1900 г. по данни на синоптиците от „Метео Франс“. Идната седмица се очакват по-слаби валежи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук