Светъл и бързо движещ се обект, оставящ широка, бяла и димообразна следа в небето в Централен Китай, бе заснет с камера на разсъмване  в неделя (2 юни) и оттогава взриви социалните медии с много предположения за това, което представлява.

Видеото е заснет от свидетеля Ли Жипенг в Джънджоу, провинция Хенан, около 4 часа сутринта местно време, и е разпространено и от „Ройтерс“.

„Изведнъж почувствах, че утрото започва да изгрява – каза Ли – Затова се обърнах и видях нещо в небето. Приличаше на летящ обект, който излива флуоресцентен прах върху земята“.

Ли публикува видеото си на сайта на китайските социални медии „Weibo“ в неделя. До сряда то натрупа близо 6 милиона мнения.

Ден след като очевидецът публикува видеоматериала си, в кратък пост на официалния си акаунт в „Weibo“, Ракетните сили на Китайската народна освободителна армия показаха снимка на устройство, което прилича на мобилна установка за междуконтинентални ракети, насочена към нощното небе.

„Смятате ли, че в този свят има НЛО?“ – пише в надписа, без да се дават допълнителни обяснения.

След това китайският флот излезе в своя акаунт във „Weibo“ със снимка на подводно изстрелвани на ракета, който се насочва към синьото небе, с подобен надпис:

„Вярвате ли в НЛО?“.

Специализираното издание за отбрана „Джейнс“ заяви на своя уебсайт, че кадрите от уикенда биха могли да бъдат балистичната ракета от следващо поколение на Китай, JL-3.

Остава въпосът защо, ако става дума за ракета, армията просто не излезе с едно официално и категорично съобщение с обяснението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!