Министър-председателят на Норвегия Ерна Солберг излезе с официално правителствено извинение към норвежките жени, които били третирани лошо по време на Втората световна война заради отношенията на страната с нацистка Германия и присъствието на германски войници.

Неутралната държава беше окупирана от нацистите през 1940 г. Смята се че около 50 хил. жени в Норвегия са били принудени да имат интимни отношения с германските мъже на територията на страната по време на окупацията.

Германски момичета, Норвегия

Освен това германците били окуражавани да имат деца от норвежки жени – пряка заповед на ръководителя на SS Хайнрих Химлер.

Химлер, който бил един от най-силните мъже под ръководството на Адолф Хитлер, имал слабост към жените в Норвегия. Той се надявал, че ще биха помогнали да се популяризира нацистката идеология за върховенството на арийската раса.

Германски момичета, Норвегия

Много от норвежко-германските бебета били родени в управляваните от Германия родилни домове Лебенсборн (Фонтан на живота) в страната.

Момичетата, които имали взаимоотношения с германците станали известни като „Германските момичета“. След като войната свършила, те били репресирани в собствената си държава и съдени за държавна измяна.

УНИЗИТЕЛНО ОТНОШЕНИЕ

„Младите норвежки момичета, които са имали взаимоотношения с германските войници или били заподозрени в тоа, са жертви на унизително отношение“, каза г-жа Солберг по време на събитите, отбелязващо 70-годишнината от подписването на Универсалната декларация за правата на човека на ООН в сряда.

„Нашето заключение е, че норвежките власти масово са нарушавали фундаменталното правило, че никое човешко същество не може да бъде наказвано без да е било съдено… За много от момичетата това е била просто тийнейджърска любов, за други – любовта на живота им с вражески войник или просто невинен флирт, който оставил отпечатъка си до края на живота им. Днес от името на правителството искам да поднеса извиненията си.“

Извинението се базира на доклад на норвежки Център за изучаване на Холокоста и малцинствата. Документът изследва действията на страната в следовенните години.

Смята се, че около 10-12 хил. деца са родени в резултат на връзките между норвежки жени и германски войници. Дори някои от тези деца са били обект на отмъстителни действия, били отдавани на приемни семейства или поставяни в институции.

Германски момичета, Норвегия

През 2007 г. група деца подаде иск срещу Норвегия в Европейския съд за правата на човека. Отсъждане обаче не последва заради големия период от време, който е минал.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!