Носенето на маски на закрити обществени места ще остане задължително и след изтичането на извънредното положение на 13 май. Това стана ясно от сутрешния брифинг днес. Дотогава е в сила и заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, която задължава хората да са с маски или шалове на закрити и открити обществени места.

„Сега маските на открито сериозно обмисляме да се махнат“, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той уточни, че ще остане задължението за маски на закрито – „задължително в градски транспорт, при купуване на хляб и хранителни продукти, до аптеката“, изброи той.

„Чакахме да се стопли времето, слънцето да трепе вирусът навън“, обобщи Кантарджиев и посочи, че и се увеличават изследванията на вируса, а самата епидемия придобива ендемичен характер – в отделни огнища.

Това променя и стратегията на щаба по отношения на тестванията и действията срещу заразата.

Обмисля се още разрешаване на достъпа до планините, индивидуални спортове на открито, както и допускането на повече хора в парковете и градините. Засега разходките там са разрешени само за родители с деца и собственици на кучета.

Въпреки предстоящото разхлабване на мерките, Мутафчийски за пореден път заяви, че все още не може да се каже какъв ще бъде ефектът.

През последното денонощие са регистрирани 53 нови случая, обяви Мутафчийски. С тях общият брой заразени става 1541. Излекувани са още 10 души или общо 276.

Починал е още един човек, с което общият брой на жертвите става 66. Става дума за 73-годишен мъж от дома за стари хора във видинското село Гара Орешец. Той е бил с множество съпътстващи заболявания.

Броят на новите случаи се запазва стабилен, отчете Мутафчийски. Според него това значи, че България върви „към плато на пика“. Колко време ще продължи това обаче не може да се каже. Шефът на щаба се изказа скептично за прогнозата, че между 10 и 15 май у нас може да има около 4 хил. заразени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!