народно събрание, парламентарен контрол

Народното събрание прие нов мораториум, който предвижда замразяване на цените за срок от три месеца и половина. Така временно се изземват функциите на Комисията за енергийно и водно регулиране за този период.

Парламентът реши приетият в сряда мораториум върху цените на тока, парното и водата да важи от 16 декември до 31 март. Той влиза в сила след обнародването му в „Държавен вестник“. Цените се замразяват на нивата към днешна дата, а не както беше прието вчера – на стойностите от 1 януари.

В гласуването не участваха депутатите от ДПС, а от ГЕРБ имаше само трима участници, които гласуваха „против“. Мораториумът беше приет с 132 гласа „за“, 4 „против“ и 2 „въздържали се“.

ДПС се опита да внесе предложение за отмяна на мораториума, но зад предложението им застанаха едва 24 депутати.

ГЕРБ се опита да прокара идеята за компенсация за бизнеса, но тя беше отхвърлена, а най-малката парламентарна група, тази на „Възраждане“ предложи мораториумът да важи до април месец, това предложение също беше отменено.

Припомняме, че вчера депутатите приеха предложението на ГЕРБ-СДС да бъде въведен мораториум върху цените. Решението обаче се оказа невъзможно, тъй като включваше замразяване на цените на нивата от 1 януари 2021 г. Тогава те бяха по-ниски от сегашните.

Преди замразяването, от КЕВР предлагаха цените на парното да се увеличат с до 30%, а на тока с 10% от 1 януари. Причината – покачване на международните пазари на основните ресурси за производство на ток.

Народните представители продължиха с обсъждане на зеления сертификат. Неговото прилагане в НС за пореден път скара депутатите.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук