Връщането на хартиените бюлетини като алтернатива на машинното гласуване е отново в дневния ред на Народното събрание за новата пленарна седмица, започваща на 6 юли.

Припомняме, че преди седмица един глас не достигна законопроектът да влезе в пленарна зала.

Парламентарните групи на БСП за България и на ГЕРБ-СДС имат идентични предложения.

В мотивите на вносителите от левицата е записано, че машинното гласуване в секции с над 300 избиратели, каквото беше въведено на предишните два избора, е довело до „безпрецедентно спадане на изборната активност в последователен порядът – изборите за 46-то и 47-то Народно събрание се проведоха при най-ниската активност на избирателите в 30-годишната история на демокрация при режима на действащата Конституция”.

Според депутатите от БСП за България Георги Свиленски, Филип Попов и Румен Гечев възможността за гласуване с хартиена бюлетина или с машина „дава допълнителна сигурност на изборния процес, тъй като при дефектирала машина за гласуване избирателите няма да чакат поправката ѝ или решение за преминаване към гласуване с хартиени бюлетини, защото изборният процес автоматично ще продължи”.

Дневният ред на депутатите предвижда проекторешение за създаване на Временна комисия за проверка на обстоятелствата, свързани с увеличение на цената на суровия петрол, закупуван от „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, управлението и дейността на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и действията, предприети от държавата. Вносител е Ивайло Мирчев и депутати от ПГ на „Демократична България“.

Очаква се народните представители да подхванат и второто четене на промените в Закона за висшето образование.

Ако програмата бъде гласувана по начина, по който е предложена, 47-ото Народно събрание ще трябва да избере и председател, след като Никола Минчев беше свален предсрочно.

Традиционно работната седмица за депутатите приключва в петък с парламентарен контрол.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук