Бойко Борисов
на снимката: премиерът Бойко Борисов

Правителството предлага да се създаде нов орган, който ще обсъжда мерките за борба с корупцията и реформа на съдебната система.

Доклад за създаването на Съвет за координация и сътрудничество между изпълнителната, съдебната и законодателната власт, е публикуван на сайта за обществени обсъждания strategy.bg.

В новия орган ще се включат главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, правосъдният и вътрешният министър Данаил Кирилов и Младен Маринов, както и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Съветът ще е за координация и сътрудничество между изпълнителната, законодателната и съдебната власт. Неговите заседания ще са публични и ще се провеждат на всеки 6 месеца.

Органът ще има право да обсъжда и законодателни промени за борба с корупцията или съдебна реформа.

Новото звено ще трябва да координира изпълнението на препоръките от Брюксел в последните доклади.

Само преди няколко дни от Брюксел дойде тежка новина за България. В препоръките на ЕК за 2019-та пише, че България трябва да се съобрази със специални препоръки за справяне с прането на пари и корупцията, става ясно от доклада.

Това може да се смята за втвърдяване на тона от Брюксел, тъй като ако страната ни не се справи да удовлетвори препоръките, може да се стигне до предоговаряне на еврофондове.

България е приела законодателни изменения през 2018 г. и работи за въвеждането на директива за борбата с пране на пари, констатира докладът, но препоръчва да се обърне внимание на ефективното прилагане на тези мерки.

Властите все още не са финализирали и нотифицирали Националната оценка на риска, което е крайъгълен камък при разработването на адекватни национални политики за борбата с пране на пари и финансирането на тероризма.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!