протест

Близо два милиона души са участвали в масовия протест срещу проектозакона за екстрадицията в Хонг Конг в неделя. Това съобщиха от организаторите на проявата. В същото време по данни на полицията, по улиците са излезли 338 хил.

Ако се потвърди бройката обявена от организаторите, това ще бъде нов рекорд за най-масов протест в историята на Хонг Конг.

Главната администраторка на Хонг Конг Кери Лам се извини за предлагането на закона.

Много от протестиращите, които се опасяват от увеличаването на китайското влияние над Хонг Конг, призоваха Лам да си подаде оставката заради безредиците.

Те настояват проектозаконът да бъде премахнат напълно, а не просто спрян.

Междувременно, привърженици на Джошуа Уонг, който бе лице на демократичните протести преди пет години заявиха, че той ще бъде освободен от затвора в понеделник..

Протестът беше предимно мирен, като силите на реда съпровождаха шествието, което минаваше бавно по улиците на града. Както е известно, миналата сряда се стигна до масови безредици и сблъсъци между полиция и демонстранти, което доведе до десетки ранени.

Митингът започна в ранния следобед на площад Виктория, като повечето хора бяха облечени в черно. Някои носеха бели цветя, за да почетат демонстранта, който в събота падна и загина опитвайки се да разпъне плакат срещу проектозакона.

Протестът се движеше бавно, като много улици и спирки на влака бяха блокирани.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!