Нов медицински стандарт за работещите в Спешна помощ може да уеднаквява действията на медиците, така че да се стигне до по-ниска смъртност при пациентите със сериозни травми. Това стана ясно на пресконференция днес, провела се в БТА.Стандартът ще определя по какъв начин да се поддържа живота на пациент с травма.

Уеднаквяването на действията на всички спасители, работещи на терен, предотвратяват появата на нови увреждания и намалява в пъти смъртността при травматичните пациенти.

Това каза Георги Борисов, който е парамедик четвърта степен от Спешна помощ и национален консултант по PHTLS.

Въпросният стандарт е заложен в раздел 4 на новите медицински стандарти в спешната помощ.

„Това е златен стандарт, който работи в голяма част от света. Доказано е със статистика, че има подобрение при травматичните пациенти, които биват обслужени от хора, които имат тези познания в доболнична обстановка. Той ще позволи на лекари и спасители да обслужват по-адекватно пациенти и да използват нови специфични техники, които са по-добри за пациента. Те ще минимализират допълнителните наранявания, при изваждането на пострадал човек в ПТП например“, обясни Борисов.

На въпрос как са работили спешните медици досега, той подчерта, че не е имало такъв стандарт и добави, че в момента се работи по подобен начин, но в интерес на пациента е всички, ангажирани със спасяването на хората с травми да работят по единни стандарти, а не който както може и иска.

За целта всеки желаещ на този етап може да бъде обучен за своя сметка като очакванията на ЦПО „Прогрес и знание“, която ще провежда двудневните курсове е, той да бъде припознат от държавата и тя да поеме заплащането му.

„Този курс цели да унифицира цялата система, всички да работят по един и същи стандарт, за да могат да работят като екип, независимо дали са пожарникари, парамедици, фелдшери, сестри“, подчерта парамедикът Борисов.

Стана ясно, че през 2017 г. повече от 6888 души са пострадали в пътно-транспортни произшествия като загиналите са 682, леко ранените са 6337, а тежко пострадалите 1943.

Към момента действат утвърдени от Министерството на здравеопазването стандарти за работа на медиците от Спешна помощ. Според тях в зависимост от спешността на пациентите, която се определя с телефонно интервю, линейките трябва да пристигат до мястото на инцидента за срок от 8 минути до 2 часа.

Времето, в което спешните екипи могат да останат на адрес, преди да започнат да превозват пациенти до болница, не трябва да надхвърля 10 минути. 20 минути пък е срокът, в който линейките трябва да напуснат болницата, след като са транспортирали до нея пострадали лица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!