Знаем за супермасивните черни дупки в центъра на галактики, които разкъсват огромни звезди на части. Засичали сме енергийни вълни от супермалки черни дупки, които се сливат и създават колебание във време-пространството на милиарди светлинни години от нас. Какво обаче се случва със средните по размер черни дупки, които са между тези крайности?

Учените търсят подобни обекти и представят все по-убедителни доказателства за съществуването на средни по маса черни дупки, съобщава сайтът за технологии и наука „Гизмодо“.

Изследователите са забелязали ярка експлозия, която се е разлагала в продължение на 10 години в покрайнините на галактиката.

„Можем да кажем, че сме късметлии, че намерихме този източник (на радиация)”, заяви Дачън Лин, асистент професор от университета в Ню Хемпшир.

Екипът от учени са засекли източник на радиация наречен 3XMM J215022.4−055108 с космическите телескопи „XMM-Newton” през 2006 г. и след това с „Касандра” през 2009 г. Източникът е бил засечен и през 2014 г. и 2016 г., но доста по-слабо. Това се твърди в документите публикувани в журнала „Nature Astronomy”. Източникът е на 800 милиона светлинни години разстояние.

Тези средни по маса черни дупки са трудни за засичане, основно, защото се смята, че се оформят от звездни купове извън галактическите центрове. Учените основно засичат черни дупки на базата това, че се получава необясними по друг начин разкъсвания на обектите в близост и се създава диск от газ, който излъчва светлина. Черните дупки, които се намират далеко от галактическите центрове, може и да нямат газ, който да изсмукват, за да създадат този издайнически диск. Но когато една звезда бъде погълната от подобен тип черна дупка, се получава нещо като светкавица или поне така изглежда, след като се съберат и обработят всички данни.

Професор Прия Натараджан от университета Йейл заяви, че „Тези изключително ярки, но кратки като времетраене проблясъци, може да бъдат начинът, по който да засечем такъв тип черни дупки”.

Проф. Натараджан не е участвала в проучването, но е развълнувана, защото това е „демонстрация на това къде ние може да искаме погледнем и как може да намерим тази спотайваща се популация” от средни по размер черни дупки.

Това не е първият кандидат за средна по размер черна дупка. Миналата година учени обявиха, че имат доказателство, че в центъра на друга галактика може би има такива черни дупки. Но към този момент изглежда, че екипът от университета в Ню Хемпшир е открил най-убедителния кандидат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!