Сливен, роми

През януари се очаква учредяването на нова ромска партия под името „Европейска народна партия – България“, съобщи БНР, като се позова на съобщение от Сливен на лидера на организацията Пламен Александров, бивш треньор по бокс в Турция.

Партията се вижда като обединител на най-бедните социални слоеве, без значение на тяхната народност и религиозни убеждения. Тя ще бъде учредена в НДК и вече имала структури в цялата страна, предимно в ромските махали и квартали.

Според представителя на ЕНП-България от Сливен, Димитър Петров, новият политически субект ще участва в местните избори, за да вкара в местния парламент представители на ромския квартал „Надежда“ в града. Основна задача на партията в местния парламент ще бъде узаконяване на незаконните постройки на ромите от квартала, както и продажба на ромите без земя на общински парцели в рамките на града, на които да си построят къщи. Бъдещите общински съветници ще работят за ново парцелиране с цел повече роми да излязат от „Надежда“, подчерта Петров.

По думите му, тъй като сме в 21 век, е нормално гетата „да останат назад в историята“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!