премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн
на снимката: Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн

Нова Зеландия елиминира заразяването с новия коронавирус на своя територия и ще отмени всички ограничителни мерки освен граничните, заяви министър-председателката Джасинда Ардърн, цитирана от Ройтерс и Асошиейтед прес.

„Уверени сме, че сме елиминирали предаването на вируса в Нова Зеландия засега, но елиминирането не е момент във времето, а продължително усилие.

Вирусът е реалност

Почти сигурно ще видим нови случаи на заразяване тук и това не е знак, че сме се провалили, а е реалността на този вирус. Обаче ако и когато това се случи, трябва да сме сигурни, че сме готови и ние сме готови“, заяви Ардърн.

Тя каза, че правителството й ще се съсредоточи върху границите на страната, където мерките за изолация и карантина се запазват.

Отпадат всички ограничения

Отпадат ограниченията за социално дистанциране и се възобновяват публичните и частните събития на открито. Търговията на дребно и хотелиерството, както и общественият транспорт възобновяват работа, също без социално дистанциране.
Здравното министерство съобщи, че в страната няма нови случаи на заразяване за пръв път от достигането на епидемията в Нова Зеландия в края на февруари.

Нова Зеландия пострада слабо

В страната имаше 1154 заразени и 22-ма починали от новия коронавирус. Изминали са 17 дни от последният регистриран нов случай на заразяване в Нова Зеландия, а за този период са тествани 40 000 души.

Днес е и първият ден без активен случай на заразяване в страната, след като и последният известен заразен е оздравял.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук