На тържествена церемония в Брюксел, бе отбелязано встъпването в длъжност на Европейската комисия под председателството на Урсула фон дер Лайен.

На церемонията освен Фон дер Лайен присъстваха още председателите на Европейския парламент Давид Сасоли, на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Сасоли отбеляза, че днес се навършват 10 години от влизането в сила на Лисабонския договор, с който ЕЦБ стана част от институциите на ЕС. Той допълни, че с днешната церемония се поставя начало и на мандата на Мишел като председател на Европейския съвет.

За първи път ръководителите на четирите институции на ЕС се събират заедно по такъв повод, посочи Сасоли. Той съобщи, че на 11 декември ЕП ще заседава извънредно, за да чуе предложенията на ЕК за мерки за опазването на околната среда.

Фон дер Лайен каза в речта си, че общата отговорност на председателите на институциите е да направят така, че ЕС да става все по-силен.

Кристин Лагард отбеляза, че сред днешните четирима председатели на институциите две са жени и двама са мъже.

В края на церемонията Сасоли и Мишел подариха на Фон дер Лайен копие от договорите на ЕС. Еднотомното луксозно издание е отпечатано на немски език.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук