Новая газета

„Новая газета“, една от последните останали независими новинарски медии в Русия, заяви, че ще прекрати дейността си до края на войната в Украйна, след като получи второ предупреждение от държавната цензура за предполагаемо нарушение на закона за „чуждестранните агенти“.

Предупреждението дойде ден след като главният редактор на вестника, Дмитрий Муратов, разговаря с украинския президент Володимир Зеленски в групово интервю с руски журналисти, което набързо беше забранено от държавния медиен надзор, Роскомнадзор.

Новая газета е едно от най-важните независими издания в страната. От 90-те години на миналия век насам редица нейни журналисти са били убити в отмъщение за техни репортажи, включително за войната в Чечения.

Посочва се, че предупреждението на Роскомнадзор към „Новая газета“ е предизвикано от това, че вестникът не е успял да идентифицира „чуждестранен агент“ в неуточнена публикация. Но то изглежда е било акт на отмъщение за решението на вестника да отрази войната и участието на Муратов в интервюто със Зеленски.

В стремежа си да избегне закриване, вестникът обяви изненадващото си решение да спре публикациите до края на руската „специална операция“ – официалният термин на Кремъл за инвазията.

„Получихме поредното предупреждение от Роскомнадзор“, пише в изявление на редакцията на „Новая газета“. „Вследствие на това ще преустановим издаването на вестника онлайн и в печатен вид до края на „специалната операция на територията на Украйна“.“

Редакционната колегия отбеляза, че на вестника може да бъде отнет лицензът, тъй като е получил две предупреждения от Роскомнадзор. Първото предупреждение е получил миналата седмица.

Муратов, който през 2021 г. получи Нобелова награда за мир за усилията си в подкрепа на журналистическите свободи в Русия, беше решил да продължи да издава „Новая газета“, като се подчинява на директива на Роскомнадзор, която забранява на журналистите да описват конфликта като „война“ или „инвазия“.

Докато други издания като „Ехото на Москва“ и телевизия „Дожд“ бяха забранени в Русия, „Новая газета“ продължи да отразява войната и въздействието на санкциите върху руската икономика. Това е една от малкото руски новинарски медии, които имат кореспондент в Украйна.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук