Нови Сад, Сърбия

Градовете Каунас в Литва, Еш-сюр-Алзет (Eш) в Люксембург и Нови Сад в Сърбия ще бъдат официалните средища на културата в Европа през тази година. Трите населени места са избрани да носят званието „Европейска столица на културата“ за 2022 г. Те са подготвили хиляди изложби, концерти, фестивали, арт пърформанси до края на декември.

Церемонията по връчването на титлата на Нови Сад се състоя в сградата на Националния театър. Събитието беше излъчено по сръбската национална телевизия. Мотото, под което сръбският град ще бъде Европейска столица на културата, е „За нови мостове“. Сръбският град се надява да свърже жителите си и местната културна общност чрез „мостове“ с Европейския съюз, както и да засили връзките с останалата част от Западните Балкани.

Нови Сад, Сърбия
Нови Сад, Сърбия

„Няма град, който да заслужава повече тази титла и който да има по-голям потенциал от Нови Сад да издигне високо европейското знаме на младежта и културата. Той е център на творчеството, високите постижения и иновациите. Титлата, с която Нови Сад се гордее, е особено важна за подкрепата и насърчаването на труда, таланта и знанието“, заяви министър-председателят Ана Бърнабич при закриването на церемонията.

Премиерът подчерта, че Нови Сад е един от водещите градове в привличането на инвестиции и един от най-големите младежки и научни центрове в страната.

Събитието беше открито с концерт от час и половина, след което към публиката се обърнаха министърът на културата на Сърбия Мая Гойкович и представители на ЕС и властите.

Нови Сад, Сърбия
Нови Сад, Сърбия

Нови Сад е вторият по големина град в Сърбия и административен център на автономната сръбска провинция Войводина. Градът е основан през 1694 г., а по време на османското владичество е център на сръбската култура на територията на Австро-Унгария. Градът, разположен на двата бряга на река Дунав, е поетично наричан „сръбската Атина“.

Ежегодно по един град от две държави-членки на Европейския съюз домакинства инициативата, а на всеки три години може да бъде определено и населено място от страна от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ)/ Европейско икономическо пространство (ЕИП) или кандидатка за членство в ЕС, какъвто е случаят със Сърбия тази година. Целта е да се покаже богатството и разнообразието на културите в общността. Първоначално Нови Сад беше избран за Европейска столица на културата през 2021 г., но на 23 декември 2020 г. Европейският парламент прие предложението на Европейската комисия за отлагането на номинацията му за 2022 г. поради пандемията. Риека (Хърватия) и Голуей (Ирландия) станаха европейски столици на културата за 2021 г.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!