Румен Христов, СДС
на снимката: Председателят на СДС Румен Христов

На най-висшия си форум СДС избра Румен Христов за председател на партията. Гласувалите делегати са 719. Действителните бюлетини са 691, а недействителните 28.

За Румен Христов са гласували 369 делегати, а за Антон Койчев 322. Гласуването за нов лидер на СДС беше тайно и продължи над 2 часа.

Преброяването на гласовете на делегатите от изборните комисии също продължи над 2 часа. Резултатите за зам.-председатели на партията ще бъдат обявени по-късно на сайта на СДС.

Досегашният председател на партията Божидар Лукарски подаде оставка заради слабите резултати на СДС, която беше част от Реформаторския блок, на последните парламентарни избори.

Христов заяви, че ще работи за обединение в партията:

„Моето желание е за консолидаця. Няма да има разделение, защото в последните години оредяха много редиците на Съюза на демократичните сили и имаме нужда от съвместни действия, тоест ще работя с всички членове на СДС, без значение дали са гласували за мен, или не“.

СДС си поставя за цел да се върне в голямата политика. Вече бившият лидер Бождира Лукарски сега е кандидат за заместник-председател на партията. Лукарски постави задача на приемника си да върне СДС в полето на голямата политика през консервативно-патриотичен съюз. Той се обяви срещу партньорство с „Демократична България“, в който влизат ДСБ и „Да, България“

Според Румен Христов, сега основната цел трябва да е добро представяне на местните избори, защото:

„Местната власт е изключително важна. Чрез нея се овладява централната власт“.

Той обеща на местните организации да получат право сами да решават с кого да се коалират. Така ще се определи и кои са подходящите за СДС партньори.

КОЙ Е РУМЕН ХРИСТОВ

Румен Христов е доктор по икономика. Член на СДС от началото на 1990г. Един от основателите на СДС в община „Студентска“.

От 2009 г. и по настоящем е заместник – председател на СДС.

След спечелване на отворени първични избори срещу представителя на ДСБ, е издигнат за кандидат – президент на автентичната десница през 2011г.

Бил е заместник-министър в кабинета на Филип Димитров и два пъти министър на земеделието и храните в кабинета на Ренета Инджова и в правителството на Стефан Софиянски. Бил е съветник на д-р Жельо Желев.

От 1997г. до 2002г. е главен секретар на Администрацията на президента Петър Стоянов.

Народен представител и Председател на комисията по земеделието и храните в 43 – то Народно събрание.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!