Атанас Атанасов
На снимката: Министърът на културата Атанас Атанасов

Моето заминаване в САЩ никога не е било бягство от България. Изпитвам огромно вълнение и отговорност от всичко, което предстои. Това каза министърът на културата Атанас Атанасов пред медии по време на представянето на своя екип. В срещата участваха и заместник-министрите Весела Кондакова, Юрий Вълковски и проф. д.a.н. арх. Бойко Кадинов.

„Живял съм на много места по света, но връзката ми с България никога не е прекъсвана“, каза още Атанас Атанасов.

„Дълбоко вярвам в богатството на българската култура и съм убеден, че освен с нашето славно минало и красиви традиции, ние имаме потенциал да се гордеем с едно светло и истински обещаващо бъдеще. Бъдеще, в което виждам България да заеме своето достойно място на световната карта,“ каза Атанасов при представянето на своя екип и неговите приоритети.

Министърът на културата посочи, че ще разчита най-вече на „заразното добро“.

„Ще разчитам и на здравия разум, както и на силата на всеки един от нас да превъзмогне собственото си его в името на по-голямата обща кауза. Вярвам, че с такава енергия няма как да не може да променим контекста, а контекстът за съжаление в момента е леко мрачен”, добави той.

Екипът на министър Атанасов си е поставил три основни теми като приоритети.

„Достъпът до култура, качественият културен обмен на международно ниво, както и опазването и възползването от нашето богато историческо културно наследство”, заяви той.

Попитан дали смята да продължи действията на предшественика си за изваждане на една политическа партия от офисите й в централата НДК и какво е неговото становище по този въпрос, Атанасов каза, че становището му е, че в момента тече юридически анализ на казуса и в момента, в който нещата са изяснени ще процедират по закона.

РС Македония ще бъде приоритетна тема и за министерството на културата, заяви заместник-министър Юрий Въковски.

Ще се стремим към общ културен календар, както и максимално много да стимулираме творческия обмен между български и македонски творци и това да работят заедно. Вярваме, че културата е един от най-мощните инструменти хората да се опознават и разбират. Вярваме, че работната група, която предстои да бъде създадена между двете правителства, е една от групите, които имат най-голям потенциал да постигне резултати. Ще работим активно в тази посока в следващите месеци”, посочи той.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук