Новите 240 народни представители положиха клетва, с което дадоха началото на работата в 46-ия парламент. Да удари първия звънец и да открие първото заседание честта отново се падна на Мика Зайкова от „Има такъв народ“, а политическите лидери очертаха в декларации приоритетите в работата си през настоящата пленарна сесия.

„Нека да бъдем консултативни и да работим за мечтата на народа – за просперираща България, за народ, който има достоен живот и е достоен член на ЕС. Народът ни каза, че не иска да живее повече така, че иска промяна.“

С тези думи Мика Зайкова от „Има такъв народ” започна изказването си от най-висшата трибуна. Като най-възрастен народен представител Зайкова откри първото заседание на 46-ото Народно събрание.

„Нашият народ ни каза, че не иска да живее повече така и иска промяна. Това излезе от резултатите от изборите. Всички партии на промяната повишиха своя резултат. Това е отговорност.“

„Суверенът не даде мнозинство на нито една партия, той каза – работете заедно“, заяви Зайкова.

Депутатите в 46-тото Народно събрание полагат клетва
Депутатите в 46-тото Народно събрание полагат клетва

Народните представители в новото 46 НС се заклеха да спазват Конституцията и законите на страната. В пленарна зала прозвуча химна на България и химна на Европейския съюз.

Ива Митева от „Има такъв народ“ бе избрана за председател на 46-ото Народно събрание. Тя получи 137 гласа „за“, 1 – „против“ и 99 -„въздържали се“.

Кандидатурата на Митева бе подкрепена от „Има такъв народ“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“. Подкрепиха я и голяма част от депутатите на ДПС и „Демократична България“, въпреки че по един народен представител от техните групи се въздържа. Депутатите от „БСП за България“ гласуваха с „въздържал се“, само един от групата гласува „против“ кандидатурата на Ива Митева. Другото предложение беше Кристиан Вигенин от БСП.

Ива Митева прочете от трибуната заявленията за създаване на парламентарните групи и определянето на техните ръководства:

ГЕРБ: председател: Десислава Атанасова, зам.-председатели: Александър Ненков, Това Биков, Румен Христов

„Има такъв народ“: председател: Тошко Йорданов, зам.-председатели: Виктория Василева, Ивайло Вълчев, Филип Станев

БСП: председател: Корнелия Нинова, зам.-председатели: Атанас Зафиров, Георги Свиленски, Иван Иванов, Кристиан Вигенин, Крум Зарков, Христо Проданов

ДПС: председател: Мустафа Карадайъ, зам.-председатели: Йордан Цонев, Халил Летифов, Хамид Хамид

„Демократична България“: председател: Христо Иванов, зам.-председатели: Надежда Йорданова, Цецка Бачкова, Владислав Панев

„Изправи се БГ! Ние идваме!“: председател: Мая Манолова, зам.-председател: Николай Хаджигенов.

Накрая на заседанието на парламента се случи и любопитен факт. Депутатите възстановиха практиката за обща снимка на стълбите пред историческата сграда на Народното събрание, позната на всички с надписа „Съединението прави силата“. Традиция, която предходният 45-ти парламент наруши. На снимка обаче не присъстваха народни представители от ГЕРБ-СДС, които са втора по численост парламентарна група.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!