Херо Мустафа
На снимката: посланикът на САЩ в България Херо Мустафа

Новият посланик на САЩ в България, Нейно Превъзходителство Херо Мустафа, се представи на българските граждани във видеообръщение по „Фейсбук“. Във видеото тя използва и български език. Посланикът го учи от няколко седмици. Впечатлена е от българския дух и родния фолклор, желае да работи за задълбочаване на партньорството между двете страни.

„За нас е част да представляваме Америка в тази красива страна, известна с богатата си история и култура“ – заяви г-жа Мустафа.

Тя представя себе си като дипломат с 20-годишен опит, който се е занимавал и с проблемите на енергийната сигурност, върховенството на закона и антикорупционните мерки.

Херо Мустафа, родена през 1973 година, произхожда от иракско кюрдско семейство. Баща й е политик, противник на режима на Саддам Хюсеин. За две години като дете е била в бежански лагер. През 1976 година семейството й емигрира в САЩ и там тя получава образованието си.

Г-жа Мустафа е започнала своята кариера с работа в неправетелствения сектор и е работила в Босна, преди да постъпи във външното министерство на САЩ, където е заемала различни позиции. Била е съветник на вицепрезидента Джо Байдън по въпросите на Близкия Изток, заемала е поста заместник-директор на дирекцията за Афганистан в Държавния департамент. Владее 9 езика, вкл. арабски, хинди, фарси, руски и гръцки.

Г-жа Мустафа е омъжена, има две дъщери и във видеоклипа представи и семейството си.

Ambassador Herro Mustafa

Запознайте се с посланика на САЩ в България Херо Мустафа.Please meet United States Ambassador to Bulgaria Herro Mustafa.

Gepostet von U.S. Embassy Sofia am Freitag, 8. November 2019

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!